Две български заплати спасяват сирийски бежанци 14.01 | 20:06

Около 500 долара има струвало влизането у нас

От Христина Рафаилова

Преди няколко дни стана ясно, че силистренци вземат най-ниската средна работна заплата. За своя труд масово хората там получават малко над 500 лева. 

За някои техните двумесечни възнаграждения означават бягство от смъртта. Около две заплати в силистренско струва надеждата на сирийците за по-добър живот. За да влязат на наша територия и евентуално да стигнат до по-богатата част на Европа, те плащат на турските трафиканти по 500 долара на човек. Това показва репортаж на Guardian за търсещите убежище.

Изданието разказва няколко истории на избягали от хватката на смъртта в собствената си страна. 

Тарек е пробвал три пъти да влезе на европейска територия през нашата страна.  Всеки път той бил хващан от българската полиция точно на границата и връщан в Турция.  От медията уточняват, че ако сирийците успеят да влязат в страната ни, те не може да бъдат транспортирани обратно, тъй като за защитени от международния закон за бежанците. 

Пътуването на Тарек е разделило сириеца с жена му, която е бременна в 9 месец, както и с едногодишния му син. Съпругата му успяла да влезе в нашата страна. "Нашето страдание се повтаря. Веднъж изживяхме болката в Сирия, сега ни се налага да я преживеем и като бежанци. Имам чувството, че се боря с целия свят, за да мога да бъда с близките си", казва Тарек.

Guardian разказва и за Ясмин и синът й, която в момента живее в бежански лагер в Харманли. Тя дели сглобяема къща с още 3 други семейства, преживявайки с едно ядене на ден. 

Медията припомня, че България е силно критикувана от ООН за условията, при които живеят търсещите убежище у нас. От там твърдят, че страната ни не би била желана дестинация за бежанците, ако не беше географското и положение. То превръщало държавата ни във врата към Европа. 

Водещи

Най-четени