Делото "Хитрино" ще продължи по съкратеното съдебно следствие 15.01 | 15:59

Следващото заседание е насрочено за 7 март

От iNews.bg

В Шуменския окръжен съд започна делото за трагедията в Хитрино. При експлозията на цистерни, пълни с газ, през декември 2016 година загинаха 7 души, а 29 бяха ранени. 13 месеца по-късно на подсъдимата скамейка се изправят двамата машинисти, които според прокуратурата са виновни за инцидента, предаде БНТ.

Пострадалите от катастрофата бяха конституирани като частни обвинители. Съдът отказа да даде същото качество на Националната компания "Железопътна инфраструктура", която иска обезщетение за вреди от 315 029 лв.

Заради съмнения за необективност и предубеденост на прокуратурата защитата на двамата машинисти поиска отвод на прокурора, защото не са им дадени видео записи от огледи. В тях се съдържали доказателства, че не само високата скорост, а и състоянието на железния път е причина за дерайлирането на влака.

Николай Димитров, адвокат на пострадалите: Механизмът за нас е детайлно изяснен. Виновникът, причинителят на въпросния инцидент, са хората, които са управлявали влаковата композиция с двойно по-висока скорост.

Делото ще продължи по съкратеното съдебно следствие, което означава, че само част от експертизите ще бъдат изслушани и преповторено събирането на някои от доказателствата.
Маргарита Георгиева, прокурор по делото: Няма подсъдимите да се ползват от привилегията, наказанието им да бъде намалено с 1/3.


В съдебната зала бяха 23 от пострадалите, за които без съмнение високата скорост е причина за трагедията от 10 декември 2016 г.
Ирфан Юнуз, стрелочник на гара Хитрино: Аз 35 години го правя това нещо. Такъв влак не съм виждал. Той влезе със страшна скорост. Беше явно, че ако не падне, ще излезе.

Георги Марков, пострадал: Очаквам да платят някакви обезщетения на хората, които пострадаха. Все пак хората ходят по лекари
Следващото заседание е насрочено за 7 март.

Водещи

Най-четени