Делян Пеевски: Кой си крие нещата зад мен? Може би Прокопиев?! 19.02 | 11:36

Депутатът от ДПС внесе законова промяна за огласяване на доклада за фалита на КТБ

От iNews.bg

"Кой си крие нещата зад Пеевски? Може би Прокопиев". Това заяви пред журналисти в парламента депутатът от ДПС Делян Пеевски, цитиран от Фокус.

На въпрос какво го кара да вижда издателя на "Капитал" Иво Прокопиев в огледалото на премиера Бойко Борисов, той отговори: "Вчера казах много ясно това нещо. Тези неща къде излизат - първо в "Капитал". И после какво се прави - преекспонира се Пеевски, Пеевски! Това на кой е изгодно? Кой си крие нещата зад Пеевски? Може би Прокопиев", заяви издателят на Телеграф, Монитор, 24 часа, Труд и др.

 

Междувременно по инициатива на Пеевски парламентарната група на ДПС внесе промени в Закона за кредитните институции, с които докладът на фирмата, която проверява паричните потоци от фалиралата през 2014 г. Корпоративна търговска банка (КТБ), да стане публичен. Това съобщиха на брифинг в парламента депутатите от ДПС Йордан Цонев и Петър Чобанов. Те аргументираха предложението със силния публичен интерес, а и "за да помогнат на колегите си от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов", които заведоха съдебно дело за публичност на доклада на "Аликс партнърс".

Повод за внесените промени било публикуването на списъците с вложителите и кредиторите в КТБ от синдиците. "Искаме да направим публични всички факти и обстоятелства относно фалита на тази голяма кредитна институция, поради огромния обществен интерес, защото истината трябва да бъде достояние на всички", декларира Цонев. И изтъкна, че още миналата сряда ДПС е обявило, че обмисля законодателни инициативи за оповестяване на доклада на "Аликс партнърс" по разследване на фактите и обстоятелствата около фалита на КТБ.

Според Цонев пет дни по-късно министърът на финансите Владислав Горанов е възприел тяхната инициатива, обявявайки, че е отправил запитване до компанията дали е възможно да бъде разсекретен докладът, защото в него се съдържа клауза за конфиденциалност.

"Поправката, инициирана от Пеевски, задължава синдиците, въпреки договорени клаузи за конфиденциалност, след приемането на доклада по проверката, да го публикува на електронната си страница, с изключение на препоръките, както и данните за събирането на вземанията, направени в доклада", подчерта изрично Йордан Цонев. От ДПС ще настояват законопроекът да се гласува още идната седмица в пленарната зала.

"Нека да го изнасят. Затова днес поискахме изнасяне. Какво само си говорим, че ще го изнасят! Колко дена минаха?", коментира Пеевски, запитан какво очаква да излезе от доклада за КТБ. "Преди това ние казахме, после министър Горанов какво чака? Да го изнасят!”, заяви той.

Водещи

Най-четени