Ден на поклон пред Ботев и загиналите за България 02.06 | 07:00

"Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира..."

От Елена Кирилова


Но... стига ми тая награда -

да каже нявга народът:

умря сиромах за правда,

за правда и за свобода...


На днешния ден - 2 юни - почитаме паметта на великия български поет, публицист и революционер Христо Ботев.

Роденият през 1847 г. в семейството на обществения деец и даскал Ботьо Петков, Христо Ботев, прокарва ярка следа в историята на България не само с революционната си дейност, но и с литературното наследство, което ни оставя.

Първоначално започва да учи в Карлово, но по-късно се завръща в родния си град Калофер, където продължава учението си под ръководството на своя баща.

Първите си поетични опити Ботев прави, след като заминава за Одеса, където е частен ученик във Втора одеска гимназия. Само две години по-късно той е изключен поради липсата на интерес към учебната програма, но именно тогава се заражда любовта му към книгите и Ботев свързва още по-силно идеите си с руските революционни следи.

След като прекарва известно време като емигрант в Румъния, Ботев се завръща у дома и започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци.

Неуморимият му дух, желанието за свобода и справедливост личат ясно в цялото му творчество, което намира място в родната преса още от 1867 г., когато П.Р. Славейков публикува стихотворението "Майце си" във вестник "Гайда". Активната си дейност като журналист Ботев започва, когато решава да издава вестник "Знаме", който се явява орган на революционната партия.

През май 1876 г., след като научава новината за Априлското въстание, воден от любовта си към България и вярата в светлото й бъдеще, Ботев решава да организира чета и става неин войвода.

Като национален революционер Ботев се явява продължител на делото на Левски, с когото често преплитат пътищата си.

Качва се на кораба "Радецки" от Гюргево заедно с част от четата. На 17 май заставя капитана да спре на българския бряг. Само три дни по-късно, на 20 май, по нов стил 2 юни, Ботев участва в последния си бой, при който е пронизан от куршум и намира смъртта си.

На 2 юни всички ние се прекланяме пред великия български революционер, а сирените в цялата страна в продължение на три минути са символ на всенародната почит към загиналите за свободата и независимостта на България. Ботев остава в паметта на българите с невероятното си слово и с блестящия пример за единството между думи и дела.

И нека всички днес си припомни, че "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира..." и с мълчание да почетем героите, останали в историята с великите си дела.

На днешния ден в родния град на Ботев, Калофер, в Национален музей "Христо Ботев" в 11.00 ч. ще се проведе ритуал по изнасяне знамето на Ботевата чета, а в Мемориален комплекс "Христо Ботев" ще има митинг-поклонение, полагане на венци и цветя пред паметника на поета-революционер.

Във Враца днес се отбелязва краят на Ботевите дни, които започнаха още на 24 май. На връх Околчица ще има всенародно поклонение.

Водещи

Най-четени