Ден на приложните занаяти се проведе в Дулово 16.08 | 13:15

Организатор на събитието беше местното читалище "Н.Й.Вапцаров"

От Ивайло Ангелов

Група за патриотични песни (ГПС) при съюз на ветераните Дулово бе в основата на провелия се в града Ден на приложните занаяти, организиран от местното читалище "Н.Й.Вапцаров". Представени бяха множество професионални занимания, характерни в миналото, но някои от тях съществуват и днес като памет за дейности, от които са зависели ежедневието и битът на българина.

Много от занаятите са от векове достигнали до наши дни. Всеки занаят е комбинация от умение и талант. В миналото младежите са пращани при майстори години наред за усвояване на занаята, с който те са изхранвали семействата си.

Народните занаяти носят красота, въображение и творчество. Те са част от българската ни култура и наследство, материалните носители на които се съхранява и понастоящем. Днес в училищата се учат как да се работи с метал, дърво, хартия, както и да си служат с различни инструменти.

В своеобразния празник бяха показани : работилница "От природата" с ръководител К.Кръстев - учител по изобразително изкуство към ОУ "Христо Смирненски" - той използва дървени клонки и чамови парчета за изработка на детайли, благодарение на своята фантазия; работа с хартия и рисуване с пръстчета, както и рисуване на керемидка - дело на г-жа Калчева; работа с отпадъчни материали в домакинството, претворени с помощта на въображението в красиви сувенири - г-жа Мустафа, която е строителен инженер.

И не на последно място работа на жените от ГПС с ръководител Костадинка Димитрова пресъздали от миналото занаятите, заети с най - важния момент за човек след подготовката на храната - изработката на облеклото: от вълната до преденето, от хурката до плетенето.

"Благодарение на проведеното мероприятие ние всички станахме едно цяло възрастни и деца, майстори и зрители. Любопитството на децата, желанието ни да им обогатим мозъчетата с нови неща, защото те седнаха до нас, за да видят: бримка - наметка, бримка - наметка и се получи една въллшебна дреха, която облича и днес целия български народ. Всяка група на занаятите изчерпателно демонстрира начина на изработване, включиха се и децата и с желание направиха техни детайли, за които бяха поощрени с т.нар. в момента модерен "сертификат - участник" в Деня на приложните занаяти", споделиха организаторите.

Водещи

Най-четени