Денков: ДАНС ни даде не доклад, а чиста манипулация 28.10 | 17:19

МС ще гласува оставката на зам.-шефа на агенцията, обяви премиерът като даде да се разбере, че няма намерение да публикува доклада, получен от ДАНС

От iNews.bg

Министерският съвет ще гласува оставката на заместник-председателя на ДАНС Деньо Денев. Това заяви на брифинг премиерът Николай Денков.

Той посочи, че Денев сам си е подал оставката заради доклада на агенцията, станал причина ЦИК да отмени гласуването с машини на местния вот в неделя.

По думите на Денков докладът е манипулативно направен. Той допълни, че поради тази причина и няма да публикува доклада на ДАНС на страницата на МС.

"Докладът на ДАНС е във формат, който не съответства на законовите изисквания. Аз лично не виждам никаква причина да представям доклад, който представлява една манипулация. Това означава да разпространявам манипулация. Докладът го имат достатъчно други хора, ако искат да го покажат. Да разпространяваш манипулация на сайта на Министерски съвет означава да легитимираш една лъжа", коментира министър-председателят.

"ЦИК забрани гласуването с машини. Това се основава само на един доклад на ДАНС, в който наблюдения, които са направени в контролирана среда, са интерпретирани манипулативно. Тези внушения нямат никакви основания", каза още Денков.

"ЦИК заблуди обществеността, че машините са напуснали машините без тяхна заповед", допълни той.

Премиерът Николай Денков обвини Централната избирателна комисия, че е взела решението за отпадане на машинното гласуване в нарушение на Изборния кодекс.

Премиерът е на мнение, че ЦИК имат всички основания да преразгледат вчерашното си решение, а МВР е готово при промяна на решението да достави машините във всички места за гласуване. Той призова Комисията да го направи. 

Според министър председателя това, което се случва сега, след години, може би ще бъде разчетено като "класически пример за активно мероприятие".

"Машините в момента играят роля на принтери, достатъчно е да погледнете отпечатаното, за да се уверите. Видеозаписите в доклада на  ДАНС са част от рутинна процедура. В законоустановения срок експертите бяха категорични, че машините могат да бъдат използвани на утрешните избори. Докладът на ДАНС няма атрибути на защита по Закона за класифицирана информация, което навежда на мисълта, че целта е била този доклад да бъде разпространен максимално бързо.  ЦИК заблуди, че в машините са допуснати без тяхна заповед. Днес бе публикувано, че ЦИК изпраща две писма – до МВР и НС Жандармерия, с които разрешава товарене на машините. ЦИК заблудиха обществото, че решението е разписано само от зам.-министъра на информационните технологии. То е подписано и от председателя на БГ институт по метрология и УС по стандартизация", каза Денков.

По думите му всичко е направено в последния момент, за да няма време за реакция от другите институции като ВАС. От там пък посочиха, че могат да излязат с решение в деня след първия тур.

Tой постави под въпрос и бъдещето на кабинета. 

"Ако продължи това напрежение, то няма смисъл да има кабинет. Както винаги съм казвал, това, което е важно, е ние да вземаме правилните решения", заяви премиерът.

Министерският съвет ще гласува оставката на Деньо Денев веднага след като получи предложението за това от председателя на ДАНС, както се изисква по закон.

Водещи

Най-четени