Депутати: Полицаи и чиновници трябва да се пенсионират на различна възраст 11.04 | 13:00

Реформата трябва да се облече в законодателни промени не по-късно от лятото, смята Светлана Ангелова

От Кристиан Костурков

Категорично трябва да има разграничаване между служителите от сектор "Сигурност", които работят при тежки условия и тези, които са на бюро. Около това мнение се обединиха депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика Светлана Ангелова и Димитър Байрактаров от същата комисия и депутат от ПФ. "Не може да се сравни труда на полицаите и военните, които са навън и работят при различни атмосферни условия и тези, които са т.нар. държавни служители и работят на бюро. Задължително трябва да има разграничение по отношение на това на каква възраст ще се пенсионират служителите от силовите ведомства”, заяви пред iNews Ангелова.

"Естествено е, че трябва да има разлика между възрастта за пенсиониране за различните типове служители в силовите ведомства. Тези въпроси сме ги коментирали с министър Калфин. Ясно е за всеки нормален човек, че самите условия на труд на бюро и на терен, са коренно различни. Не може един чиновник, който седи зад бюро, ние да го определяме като I или II категория и един военнослужещ или полицай, който работи навън и е изложен на слънце, дъжд, мраз, комари и т.н., да е приравнен към първия”, казва Ангелов.

Между политиците обаче все още няма консенсус каква точно да бъде възрастта за пенсиониране на служителите от сектор "Сигурност” и каква да е тя при различните типове длъжности сред тях. "Със сигурност ще има минимална възраст за пенсиониране както за полицаи, така и за военни. В момента текат преговори със съответните синдикати, с министъра на отбраната, с министъра на вътрешните работи и т.н. Смятам, че до началото на май вече ще има ясна концепция каква ще бъде минималната възраст за пенсиониране за военни и полицаи”, обясни Ангелова.  

По този въпрос ще трябва да има по-сериозен и прецизен подход. "Наистина трябва да има категоризация за различните силови служители и условията, при които ще се пенсионират”, съгласява се и Байрактаров.

Двамата се обединяват и около мнението, че инвалидните пенсии, които в момента натоварват бюджета на НОИ, трябва да бъдат извадени от Института и да се поемат от социалното министерство или някоя от подчинените му служби. "Преди няколко години имаше идея пенсиите на хората с ТЕЛК да се плащат от Агенцията за социално подпомагане. Тъй като тя прави редица плащания по отношение на инвалидните добавки и помощи. И така да може всички средства, които се получават от хората с увреждания, да бъдат събрани на едно място”, припомня Ангелова. И допълва, че това са пенсии, която не са свързани с осигуровките или с трудовия стаж, така че редно да бъдат отделени от НОИ.

Димитър Байрактаров отново е на същото мнение, но той смята, че това би трябвало да бъде съпроводено и от доста сериозна ревизия. "Трябва да се направи едно разграничение. Защото наистина има хора с увреждания, които трябва да бъдат подпомогнати с такива пенсии. Това е вид социално подпомагане и то не би следвало да е в сферата на НОИ, на пенсионното осигуряване и т.н. От друга страна обаче има една огромна група хора, които са чисти мошеници и измамници, които са се специализирали чрез корупционни практики да се снабдяват с такива решения от ТЕЛК и да получават пенсии. Което си е чисто източване на системата и кражба на обществени средства”, казва Байрактаров.

С цел да бъдат пресечени тези практики, от ПФ са внесени предложения за изменения на законодателството и начина на работа на ТЕЛК и НЕЛК, които обаче все още не са влезли за разглеждане, казва Байрактаров. "Всички знаят, че тези комисии се превърнаха в една корупционна машина. Отделно се тормозят и редица хора. Не може един човек, който е изгубил 2-та си крака, ти да го викаш да го преосвидетелстваш, едва ли не да не би да са му пораснали краката”, коментира емоционално Байрактаров. Внесените предложения са чисто практически продиктувани. "Свързани са с всички тези безобразия и целят осъществяването на един по-строг контрол”, казва още депутатът.

Светлана Ангелова е по-оптимистично настроена и смята, че в близките месеци преговорите ще доведат до прецизиране на пенсионната реформа. "Представените вече от социалния министър Ивайло Калфин предложения показват, че им ясна визия за промени в българския пенсионен модел, който ще ни даде възможност в един дългосрочен план от 15-20 г. напреда за стабилизиране на системата. И тя да стане по-устойчива и по-независима”, казва тя. По целия пакет от мерки в момента текат преговори с всички парламентарни групи, с двата синдиката, с всички работодателски организации. Защото има още неща, които трябва да се добавят и изчистят, допълва депутатът. "Аз смятам, че до края на април вече ще имаме ясна визия за цялостния пакет и за законодателните промени. Защото е важно тези мерки да бъдат облечени в законодателна форма, да влязат като законопроект в Народното събрание през май, за да могат да бъдат гласувани до лятната ваканция на парламента”, казва още Ангелова. Това е необходими, за да могат нововъведенията в нормативната уредба да могат да влязат в Бюджет 2016, защото те са свързани и със средства. "Тези промени трябва да стана ясни не в последния момент, в края на годината, а това да се случи по-рано. Да могат българските граждани да имат някаква предвидимост и те да могат да планират своето пенсиониране и трудова дейност”, обяснява още Ангелова.

Водещи

Най-четени