Депутатите върнаха „думата” на президента при назначаването на главния секретар на МВР 11.02 | 17:05

Занапред министерството ще има и административен секретар

От iNews.bg

Депутатите върнаха "думата” на президента при назначаването на главния секретар  на МВР. Народните  представители одобриха на второ четене  текстовете от Закона за силовото ведомство, с коитозанапред  държавният глава  ще издава указ за назначаването на шефа на професионалното ръководство на МВР.

Така парламентът отмени текстовете  от приетия по времето на кабинета "Орешарски” нов Закон за МВР, с които главният секретар на ведомството се назначаваше от Министерския съвет по предложение на премиера. 

Както и досега главният секретар може да се подпомага от заместник, който се назначава от министъра на вътрешните работи. Той  ще изпълнява функции, възложениму със заповед на главния секретар, след съгласуване с министъра на вътрешните работи.

Шефът на професионалното ръководство на МВР и заместникът му трябва да имат не по-малко от 10-годишен професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които поне половината - на ръководна длъжност.

С измененията се създава и длъжността административен секретар, решиха още депутатите. Той ще се занимава със служителите в системата, които са със статут на държавен служител.

Водещи

Най-четени