Депутатите отказаха среща на собствениците на заведения 03.10 | 19:06

Вносителите ще заседават по проблема през следващата седмица

От Филипа Тодева

През следващата седмица депутатите от работната група, автори на предложението за промени в Закона за висшето образование ще обсъдят предложенията на собствениците на заведенията за хранене и разлечение в "Студентски град". Председателят на комисията Огнян Стоичков съобщи, че вчера към 18 часа на имейла на комисията е получено неподписано писмо с предложения от името на "ползватели и собственици на заведения, находящи се на територията на Столичната община в кв. "Студентски град".

Днес (3 октомври) в 11 часа е получено друго писмо, под което са се подписали 15 собственици на заведения. Прави впечатление, че предложенията в двете писма се различават. Основното се запазва, а то гласи, че собствениците настояват да се намали отстоянието на заведенията, които ще работят от 6:00 до 22 часа, на 30 метра вместо на 100 метра.

В първото писмо търговците предлагат да могат да работят и извън посоченото време (от 6 до 22 часа), като в този случай следва да представят протокол от РИОКОЗ за съответствие с допустимите нива на шум. В този вариант те предупреждават, че ще сезират Комисията за защита от дискриминация и Българската стопанска камара, тъй като разпоредбата създавала неравно третиране на стопанските субекти.

Във втория вариант, който е подписан, собствениците определят за недопустимо приравняването на заведения за хранене и развлечения, в игрални зали и казина. Собствениците се облягат на аргумента, че ако заведенията затворят, губещи ще бъдат вузовете, които получават съответния наем, и студентите, които представляват над 90% от заетите в "Студентски град", по техни данни.

"Освен това с конкретната промяна се нарушават правата на живущите в квартала граждани, които не са студенти. "Студентски град" е квартал в Столична община, на територията на който се намират 51 студентски общежития и 98 жилищни сгради", се казва в становището на търговците. Те отбелязват, че през последните 24 години превръщането на "Студентски град" от университетски камп в обикновен столичен квартал било държавна политика.

По становището търговците дават и няколко предложения: 1. Да финансират допълнителна охрана от 5 патрулни автомобила на частна охранителна фирма, които да се грижат за сигурността и реда в "Студентски град" за времето от 20 до 6 часа; 2. Настояват също така повече полицаи да следят за спокойствието на територията на квартала и по-бързо да бъде монтирано видеонаблюдение; 3. Предложенията включват категорична забрана вузовете да имат право да представят имуществото си на казина и игрални зали и хазартните заведения да не могат да отстояват на по-малко от 100 метра от студентските общежития.

Писмото завършва с молба за среща или дискусия с вносителите на промените – нещо, което депутатите не сметнаха за необходимо да обсъдят днес. Дали тази среща ще се състои ще стане ясно през следващата седмица.    

Водещи

Най-четени