Депутатите приеха окончателно антикорупционния закон 20.12 | 16:47

Комисията за незаконно имущество ще бъде органът, който ще изпълнява новите задачи

От iNews.bg

Депутатите приеха антикорупционният закон. Според гласуваните текствое антикорупционният орган ще бъде Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество с мандат от 6 години. Ще се състои от петима членове – председател, зам.-председател и трима членове, предаде БГНЕС.

Председателят на Комисията ще се избира от Народното събрание по предложение на депутатите. Зам.-председателят и членовете също ще се избират от парламента по предложение на председателя. Народното събрание ще осъществява контрола върху дейността на комисията, а членовете й ще бъдат задължени при покана да се явят в парламента, за да предоставят информация.

Засега не е ясно дали президентът Румен Радев ще наложи вето върху новия закон. Преди няколко дни той лично обяви, че ще направи това, ако парламентът приеме тези текстове. Преди месеци пък имаше сериозни пререкания между него и част от управляващите дали председателят на антикурупционния орган трябва да се назначава от държавния глава или от Народното събрание. Като Радев, както и БСП, настояваха тази функция да бъде вменена на президентската институция.

Водещи

Най-четени