Десетки социално слаби деца се сдобиха с нов дом 02.09 | 20:35

Откриха четири центъра от семеен тип в Добрич

От Теодора Кокаланова

Близо 60 деца от социални домове в страната ще бъдат настанени в откритите днес четири центъра от семеен тип в Добрич. "Едноетажните жилищни сгради са изградени с инвестиция от 2 678 000 лева по оперативната програма "Регионално развитие", съобщи кметът на Добрич Детелина Николова.

Тя добави, че проектът е част от усилията на общината за изграждане на ефективна социална инфраструктура, която да даде възможност на децата да растат в среда близка до домашната. Заместник-областният управител Исмет Абил посочи, че с откриването на новите центрове се цели да бъде постигната трайна замяна на институционалните грижи за деца с увреждания с нови алтернативни услуги.

В Добричка област 625 деца и младежи се нуждаят от специална подкрепа, като от тях 130 живеят в областния град, предаде БТА. Всяка от новооткритите жилищни сгради разполага с по шест спални, кухня, дневна за общи занимания, санитарни помещения и голям двор.

Очаква се първите обитатели да бъдат настанени през октомври, като вероятно най-много деца ще постъпят от Дома за деца и младежи с умствена изостаналост в село Крушари и от Дома за медико-социални грижи в Добрич. За настанените в центровете ще се грижат 45 социални работници, психолози, педагози и други специалисти, подчертаха от общината.

Водещи

Най-четени