Децата от столичния район „Възраждане“ с първи стъпки към Бога 01.04 | 15:16

35 ученици рисуваха и оцветяваха икони, правиха арт инсталации и украсиха сградата на местната община

От iNews.bg

Своите "Първи стъпки към Бога" направиха ученици от столичния район "Възраждане" в навечерието на Възкресение Христово. За четвърта поредна година район "Възраждане" на Столична община и фондация "Етнопалитра" със съдействието на Софийска митрополия организираха безплатна детска творческа работилница "Моята първа икона".

В творческата работилница се включиха около 35 деца от район "Възраждане", които рисуваха и оцветяваха икони и направиха Великденска арт инсталация пред сградата на районната администрация.

Негово Високо Благоговейнство духовният надзорник на Софийската митрополия Ангел Ангелов изнесе пред децата кратка лекция на тема за историята и символиката на православната икона, нейното канонично изписване и значението на Възкрасение Христово за православните християни".  

"Да притежаваш икона, това значи насищане на святост, възможността да бъдеш със светеца в твоя дом, в църквата, в теб самия. Възкресението стои в центъра на нашето съществуване", каза отец Ангел Ангелов и разказа на децата как трябва да се държим в православния храм, защо палим свещ, какво представлява иконостасът, защо боядисваме яйца на Възкресение Христово.  С възхищение и изключителен интерес децата задаваха въпроси на отец Ангел: Как се става свещеник? Кога е решил на се посвети на Бога? Защо свещениците имат брада? Защо няма жени свещеници?

Кметът на район "Възраждане"-СО Савина Савова благодари на отец Ангел Ангелов за подкрепата на Софийска митрополия за провеждането на събитието и възможността децата да се докоснат до християнските ценности по разбираем за тях начин. "Идеята ни е не само в навечерието на Великден да запознаем децата  и да провокираме интересът им към Православието, а с различни събития да ги запознаем с основите на християнската вяра. Мисля, че всичко това е изключително полезно за тях и ще остане в съзнанието им, надявам се, за цял живот".

"Това е четвъртото събитие, което реализираме с район "Възраждане" и  благодаря за ползотворното партньорство на кмета на Района Савина Савова. Това събитие е част от програмата на фондация "Етнопалитра""Първи стъпки към Бога" за съхраняване на християнските ценности и българските традиции, която стартира през 2009 година с благословението на Патриарх Максим, финансовата подкрепа на Столична община и активното съдействие на Велички епископ Сионий", каза председателят на фондация "Етнопалитра" Пепа Илиева и благодари на Негово Светейшество Българския Патриарх и Софийски Митрополит Неофит за съпричастноста и съдействието за провеждането на поредната детска творческа работилница "Моята първа икона" в район "Възраждане".

Водещи

Най-четени