Джамбазки сезира прокуратурата за ДОСТ и Местан 08.11 | 17:10

Евродепутатът иска обстойна проверка на дейността и финансирането на партията

От iNews.bg

Заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с изказването на Лютви Местан в национален ефир, в което председателя на ПП ДОСТ изразява претенции и искане за признаване на турско малцинство в България. В сигнала пише, че лидерът на партия ДОСТ нарушава Конституцията на Република България като открито пропагандира за разделение на обществото на религиозен принцип и се опитва да му внуши абсурдната и невярна теза, че всички мюсюлмани в България са етнически турци. Джамбазки изразява своите опасения, че подобно поведение е изключително опасно и застрашава вътрешния мир на страната.

Ангел Джамбазки настоява да бъде извършена обстойна проверка относно дейността и финансирането на ПП ДОСТ, както и за наличие на факти, като например финансиране от чужда държава, установяващи, че партията обслужва чужди държавни интереси, различни от тези на България.

Ето и пълният текст на сигнала, изпратен до главния прокурор

Уважаеми г-н Цацаров,

Обръщам се към Вас във връзка със скандалното изказване в национален ефир на Лютви Местан за признаване на турско малцинство в България. На 07.11.2017 г. в сутрешния блок на БТВ лидерът на политическа партия ДОСТ открито пропагандира за разделение на обществото на религиозен принцип. Нещо повече, Местан дори навежда в изказванията си на мисълта, че всички мюсюлмани в България са етнически турци.

Смятам изказванията на Лютви Местан за абсурдни, тъй като България отдавна е осигурила всички конституционни и законови възможности за изява на съзнанието, за образование на майчин език и за свободно изповядване на религия. Трябва да се знае, че държавата ни не приема колективни малцинствени права, а признава основното правило в международното право – индивидуалните човешки права.

Твърдя, че с изказванията си в ефира на БТВ, лидерът на ДОСТ Лютви Местан нарушава Конституцията на Република България, тъй като открито пропагандира за разделение на обществото на религиозен принцип. Нещо повече, в този дух са и всичките действия на партия ДОСТ, откакто тя е на политическата сцена. Намирам подобно поведение като изключително опасно за вътрешния мир в страната. Езикът на омразата, който бе наложен именно от Местан като лидер на ДПС преди години, вече започна да се материализира и сериозно да застрашава националната ни сигурност. Всякакви опити за сепаратизъм, за насаждане на чуждодържавни ценности и опити да се внуши на част от народа на една суверенна държава, че принадлежи към друга такава, е държавна измяна. Подобни изказвания от български политик в национален ефир са неприемливи и недопустими.

Смятам, че прокуратурата в най-скоро време трябва да започне разследване за дейността на лидера на политическа партия ДОСТ. Само със своевременни и твърди действия може да бъде спряна порочната практика на безнаказано разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда.

В чл. 11, ал. 4 от Конституцията на Република България е записано, че НЕ могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт. Чл. 44 допълва, че не се разрешават организации, чиято дейност е насочена към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда.

Чл. 166 НК гласи: "Който образува политическа организация на религиозна основа или който чрез слово, печат, действие или по друг начин използува църквата или религията за пропаганда против държавната власт или нейните мероприятия, се наказва с лишаване от свобода до три години, ако не подлежи на по-тежко наказание.”

Уважаеми господин Цацаров, в качеството Ви на Главен прокурор, Ви моля:

1) Да приемете статията от сайта на "БТВ" озаглавена "Лютви Местан: Аз съм етнически турчин и трябва да бъда уважен като такъв", публикувана на 07.11.2017 г., която да послужи като необходимия законен повод, съгласно чл. 208, т. 2 НПК, за започване на разследване от Ваша страна за наличие на престъпление по Глава I от Особената част на НК, за признаване на турското малцинство, както и на осн. чл. 162 НК за подбуждане на етническа вражда;

2) Да извършите обстойна проверка относно дейността на ПП ДОСТ, за наличие на системни действия, установяващи факта, че партията е образувана на расова и верска основа, което само по себе си е нарушение на чл. 11 от Конституцията на Република България;

3) Съгласно компетенциите Ви, да извършите обстойна проверка относно финансирането на ПП ДОСТ, за наличие на факти, установяващи, че партията обслужва чужди интереси, различни от тези на България, което е нарушение на чл. 24, ал. 1 т. 4 от ЗПП;

4) Да приемете статията от сайта на "БТВ" озаглавена "Лютви Местан: Аз съм етнически турчин и трябва да бъда уважен като такъв", публикувана на 07.11.2017 г., която да послужи като необходимия законен повод, съгласно чл. 208, т. 2 НПК, за започване на разследване от Ваша страна за наличие на престъпление против изповеданията (чл.166 от НК);

5) При установяване на нарушения при извършените от Вас проверки, да вземете съответните мерки и да наложите необходимите санкции както на ПП ДОСТ, така и на нейния лидер – Лютви Местан.

Водещи

Най-четени