Днес е първият кандидатстудентски изпит в УНСС 13.03 | 10:46

5034 кандидат-студенти са заявили участие в предварителната изпитна сесия в УНСС

От Кремена Бедерева

Завърши приемът на документи за предварителната кандидат-студентска изпитна сесия (тестове на хартиен носител) в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), съобщиха от висшето училище.

Общият брой на кандидат-студентите, заявили участието си в нея, е 5034.

Първият изпит е днес по математика, на който ще се явяват 1085 кандидат-студенти. На 20 март (неделя) е изпитът по български език и литература, на който ще се явят 2077 кандидат-студенти.

Всички изпити започват в 9 часа и продължават три астрономически часа.

Всеки месец (до юни включително) ще се провеждат електронни единни приемни изпити (ЕлЕПИ) по математика, български език и литература, история на България, география на България и икономика.

Срокът на подаване на документи за ЕлЕПИ са: април – от 15 март до 7 април, а времето за провеждане на изпитите – от 26 април до 29 април; май – от 12 април до 5 май, а времето за провеждане на изпитите – от 9 до 25 май; юни – от 16 май до 9 юни, а времето за провеждане на изпитите – от 13 до 30 юни.

Ако кандидат-студентите се явят на изпити и от предварителните кандидатстудентски изпитни сесии, и на редовната кандидатстудентска изпитна сесия, участват в класирането с по-високата оценка.

И през тази година се запазва условието кандидат-студентите в УНСС да имат минимален бал от 8 (осем) единици, образуван като сума от оценките от матурите: по български език и литература и по математика или по български език и литература и по история.

Ако е държана матура само по един от посочените предмети, минималният бал от 8 единици се определя като сума от оценката по съответния предмет от дипломата за средно образование и оценката от матурата.

Ако не е държана матура, минималният бал от 8 единици се определя като сума от оценките по съответните предмети от дипломата за средно образование.

Документите на кандидат-студенти, които не отговарят на условието за минимален бал от 8 единици, нe се приемат.

Приемът на студенти в УНСС е по професионални направления. Целта е те да избират специалност, след като са изучавали блок от фундаментални университетски дисциплини и са натрупали знания, които ще им позволят да се ориентират в избора на професия.

В УНСС се обучават бакалаври в шест професионални направления: "Икономика", "Администрация и управление", "Политически науки", "Право", "Обществени комуникации и информационни науки" и "Социология, антропология и науки за културата". 

 

Водещи

Най-четени