До 200 лева глоба за нерегистрирани при ветеринар домашни любимци 04.01 | 18:48

Санкциите влизат в сила от днес (4 януари)

От Ивайло Ачев

Глоба от 50 до 200 лева застрашава от днес (4 януари) собствениците на домашни животни в столицата, ако не са регистрирали любимеца си при ветеринар, т.е. ако животинчето няма чип. Досегашната глоба беше от 20 лева.

Глобите ще бъдат налагани и събирани след като изтече 6-месечният срок, в който хората трябва да поставят чип на питомците си.

Съгласно промените в Наредбата за домашните любимци стопаните са длъжни да носят в себе си ветеринарномедицинския паспорт на кучето си, когато го разхождат. В документа трябва да е поставен баркодът на задължителния чип или здравната книжка, която има същия характер.

Измененията на практика бяха направени още през есента, когато се дискутираха промените в Закона за защита на животните. Според тези промени за стрелба по безстопанствени животни, опитомени животни или животни в плен и диви животни се налага глоба от 500 до 1000 лева. Изключения са правят само в случаи на крайна необходимост или в съответствие с разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча или Закона за биологичното разнообразие и ако деянието не съставлява престъпление.

Най-четени