До 5 години Бърза помощ ще разполага с изцяло нов автопарк 14.05 | 10:50

В половината спешни центрове у нас вече се работи по внедряването на телемедицина

От iNews.bg

За срок от 5 години всички линейки на Спешна медицинска помощ ще бъдат подменени. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Той обясни, че годишно ще бъде обновяван 20% от автопарка на Бърза помощ и така в рамките на 5 години ще разполага с изцяло нови линейки в цялата страна. Обновяването на автопарка засяга както Спешните центрове, така и филиалите за спешна помощ.

Промените в Спешната помощ ще се извършат с евросредства и с пари от бюджета на Министерството на здравеопазването, посочи Шарков.

Реформата в Бърза помощ е насочена и към качествено медицинско оборудване, което ще е не само в санитарните автомобили, а и във филиалите и центровете за спешна медицинска помощ. Ще бъде въведена и телемедицина, каквато в момента вече има на места, подчерта зам.-министърът.

Вече е проведена обществена поръчка за закупуване на необходимата апаратура в 14 от центровете, каза Шарков. И допълни, че начални стъпки във внедряването на телемедицината вече са направени в около половината от Спешните центрове в страната.

 

 

Водещи

Най-четени