До две седмици започват ремонта на Дунав мост 09.06 | 20:08

Обмисля се намаляване на таксите не само за леките автомобили, което стана факт от 1 юни

От Кремена Бедерева

 

До две седмици ще стартира цялостен ремонт на Дунав мост, обяви министър-председателят Бойко Борисов в Русе. Заедно с вицепремиера Симеон Дянков, той се запозна днес с хода на строителството на новоизграждащата се многофункционална спортна зала в града.

По-рано днес е постигнато споразумение с румънския премиер Емил Бок да бъде ремонтирана и другата част на съоръжението, за която носи отговорност северната ни съседка.

"Рехабилитацията на Дунав мост ще трае около 2 месеца”, поясни вицепремиерът Симеон Дянков.

По време на срещата на българския и румънския премиери в Букурещ е била коментирана и темата за свалянето на таксите за преминаване на съоръжението и от румънска страна, съобщават още от правителствената информационна служба. В тази връзка е била договорена среща между българския и румънския финансови министри през следващата седмица.

Вицепремиерът Симеон Дянков допълни, че от българска страна вече се обмисля намаляването на таксите и за останалите транспортни средства, след като от 1 юни налогът за леките автомобили и микробусите 8+1 стана 2 евро.

По думите му, очаква се реципрочна реакция и от румънска страна. За първите 5 месеца на тази година приходите от пътните такси, събрани от преминаващите през Дунав мост моторни превозни средства, възлизат на 17 млн. лв., което е с 2 млн. лв. повече от същия период на миналата година.

Тези данни са били представени и на румънската страна като доказателство, че когато се сваля размерът на таксите, приходите от тях нарастват, посочи министър-председателят Бойко Борисов.

Водещи

Най-четени