До дни заминава експедицията ни в Антарктида 25.11 | 15:33

На специална церемония бе връчено българското знаме на участниците

От Елица Елефтерова

Проф. Христо Пимпирев отново се отправя на експедиция в Антарктика. Това е 22-та поредна експедиция, която ще посети Южния полюс. На специална церемония бе връчено българското знаме на участниците в експедицията. Експедицията се състои от 22 души и заминава за остров Ливингстън до няколко дни.

В деня, в който отдаваме почит на Св. Климент Охридски - патрон на българската научна база на Антарктида, за мен е чест да приветствам учените, заминаващи за остров Ливингстън, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Гордеем се с българската антарктическа експедиция, неоценим е вашият принос за самочувствието на българската държава - да имаме своя научна база на Ледения континент, както и за развитието на науката в световен мащаб в области като геология, биология, метеорология и други, отбеляза Плевнелиев.

"Преди 20 години тръгнахме към Антарктида без никакви средства, единствено с моралната подкрепа на президентската институция, припомни проф. Пимпирев.

Първата ни експедиция бе много тежка, но завърши успешно и всяка година българската база се разраства - започнала от две къщички, сега тя е селище с всичко необходимо - православен храм, пощенски клон и условия за работа на около 20 учени от цял свят, посочи Пимпирев.

Проф. Христо Пимпирев отбеляза, че финансирането на експедицията все още е крайно недостатъчно и тази година антарктиците няма да работят по нито един чисто български проект, а ще обединят усилията си с учени от Испания, Португалия и Монголия.

Българите са проевропейски настроена нация и всички ние заставаме зад най-голямото постижение на българската държава в последните години - членството в европейското семейство, посочи президентът Плевнелиев. Искам да ви уверя, че българският народ е обединен около честния и почтен труд и познанието - нещо, на което вие сте символ, обърна се президентът към участниците в експедицията.

В тежки условия вие ще положите тежък труд в интерес на познанието, а това ни прави нация с бъдеще, заяви Росен Плевнелиев. 

Водещи

Най-четени