До март трябва да е ясен следващият патриарх 06.11 | 10:14

Според устава на БПЦ той трябва да бъде избран до 4 месеца след кончината на патриарха

От Диана Цветкова

До началото на март 2013 г. трябва да бъде избран следващият български патриарх.

Според устава на Българската православна църква наместник-председателят на Светия Синод трябва да насрочи избора най-късно до четири месеца от кончината на патриарха.

Сега, на мястото на патриарх Максим временно ще седне старшият митрополит на Синода.

"Когато патриаршеският престол овдовее, Светият Синод временно се ръководи от старшия по митрополитско служение член на намаления му състав", гласи уставът на БПЦ.

След това, в срок от седем дни след кончината на патриарха, трябва да бъде избран наместник-председател на Българската патриаршия, който ще организира избора на следващия патриарх.

А бъдещият български патриарх, който по правило е и Софийски митрополит, трябва да е не по-млад от 50 години, да е на служение в БПЦ, като е управлявал епархия като митрополит поне пет години и "да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред".

Българският патриарх се избира от Патриаршески избирателен църковен събор, който се състои от архиереите – митрополити и епископи на Българската православна църква; по петима представители на всяка епархия – трима клирици и двама миряни, като от Софийската епархия представителите са десет – шестима клирици и четирима миряни; по един представител на ставропигиалните манастири, избран от съответния манастирски събор; по двама от всяка епархия представители на епархийските манастири – един монах и една монахиня, определени от съответния епархийски митрополит; по един представител на средните духовни училища, определени от ръководствата им. След пресяване на кандидатите, в крайна сметка Патриаршеският избирателен църковен събор разглежда три кандидатури.

Вотът е таен и за български патриарх се обявява кандидатът, получил най-малко 2/3 от гласовете. Когато никой от кандидатите не получи мнозинство, изборът се повтаря, като в него участват двамата, получили най-много гласове на първия тур. За избран се обявява този, който е получил повече от половината гласове.

Водещи

Най-четени