Доживотна присъда за Лазар Колев сложи край на делото "Белнейски" 10.06 | 16:49

Той ще трябва да плати обезщетение от 400 хил. лв. на родителите на Росица и Христина

От Кремена Бедерева

Пазарджишкият окръжен съд наложи общо наказание - доживотна присъда без право на замяна, на подсъдимия по делото "Белнейски" Лазар Колев.

Съдебният състав призна Колев за виновен по всичките обвинения – за изнасилване, блудство и убийство на сестрите Белнейски.

Съдът наложи на Колев 15 г. лишаване от свобода за изнасилване на Росица, 15 г. - за изнасилване на Христина, 20 г. за блудство със същата и доживотен затвор без право на замяна за всяко едно от убийствата, извършени по особено мъчителен начин.

Подсъдимият ще трябва да плати и обезщетение в размер на 400 хил. лв. на родителите на момичетата, държавни такси в размер на 16 хил. лв. и 79 231 лв. за разноски по делото, ведно със законната лихва.

В мотивите си за налагане на най-тежкото наказание съдът посочи, че обвинението е доказано по безспорен начин от събраните по делото писмени и веществени доказателства. Това е присъдата, за която пледирах, коментира окръжният прокурор Димитрия Ганчева, уточнява БТА.

Според нея основните доказателства, които са убедили съдебния състав, са съдебно медицинските и ДНК експертизите, показанията на свидетели и поведението на обвиняемия.

От своя страна защитата на Лазар Колев, в лицето на адвокат Димитър Марковски, посочи, че категорично ще обжалват присъдата и не изключва възможността да се стигне до съда в Страсбург, тъй като има нарушение на човешките права.

Родителите на убитите момичета Фани и Стоимен Белнейски коментираха, че са удовлетворени от постановеното наказание, но това няма да върне децата им.

iNews припомня, че Росица и Христина Белнейски бяха обявени за общодържавно издирване по сигнал на родителите им на 27 януари 2006 година. Оказа се, че момичетата са видени за последно живи на 28 януари 2006 година в полунощ, когато са заснети от камера на банка в Пазарджик.

След това следите им се губят. До 31 януари, когато телата им са намерени в местността "Грамадите" край Брацигово.

Водещи

Най-четени