Допустимото количество боеприпаси във взривения склад не е било надхвърляно 11.06 | 15:59

Твърди управителят на "Берета трейдинг", стопанисваща склада

От Андриян Георгиев

Не е било надхвърляно допустимото количество боеприпаси, съхранявани в базата на "Берета трейдинг” край пътен възел "Петолъчката", която се взриви на 5 юни, заяви пред Агенция "Фокус” Десислав Делев, управител на фирмата. 

"Допустимото количество боеприпаси, което може да се съхранява, е до 1 200 т и тази норма не е била надхвърляна в никакъв случай. Към момента на инцидента е имало 500 т. Нормата за складирани боеприпаси във всеки един от складовете е 100 т, като в никой от тях не е имало боеприпаси повече от 45 т. Обемът на боеприпасите в складовете е предмет на чести проверки от страна на контролиращите органи и не може да има каквото и да било нарушение, което да остане незабелязано”, каза Десислав Делев.

На въпрос имало ли е сред боеприпасите някакви непозволени материали и то в количества, по-големи от разрешените, Десислав Делев заяви, че при законово установената система на контрол това е невъзможно. 

За максимално добрата информираност на живеещите в региона на взривените складове на "Берета трейдинг”, в интернет ще бъде публикувана карта на местността и всеки ден върху нея ще се отбелязват разчистените терени, каза още Десислав Делев.

"Ще направим всичко възможно за по-бързото разчистване и възстановяване на околната среда. Взривовете засегнаха най-вече местността Мараш. "Берета Трейдинг” покани фирма, специализирана в разчистване след подобни инциденти, която да спомогне за по-бързото възстановяване на околната среда" посочи Делев. 

От фирмата следели заедно с компетентните органи качеството на въздуха и водата в района, както и микробиологичните показатели. Към момента всички показатели са в нормата и няма място за тревога, твърди Десислав Делев. 

"Безспорно инцидентът създаде доста неудобства за хората в региона – най-малкото заради затворения път към Бургас и риска да се натъкнат на парчета от боеприпасите", завърши Десислав Делев. 

Припомняме, че за разлика от твърденията на шефа на "Берета трейдинг", военният министър Аню Ангелов каза, че в склада са били складирани и други боеприпаси, което било "крещящо" нарушение. 

Освен това по думите на Аню Ангелов фирмата е нарушила процедурите при манипулациите със снарядите, в резултат на което е възникнал взривът.

Делев увери, че "Берета трейдинг” ще възстанови материалните щети по жилищните и обществени сгради в района на взривовете. Според първоначалните огледи са пострадали 164 жилищни сгради и 5 обществени. Пораженията главно са счупени стъкла, паднали мазилки и изкъртени врати.

Пострадалите при взривовете край "Петолъчката” са 18, като най-сериозно засегнат е 42-годишният служител на фирмата - Мирослав Маринов. Той е с гръдна травма в реанимацията на сливенската болница. 

Водещи

Най-четени