Допълнителна охрана по границите ни заради бунтуващите се бежанци в Гърция 05.04 | 17:16

Имали сме предварителна информация, в готовност сме и за по-сериозни действия, каза Маринов

От iNews.bg

От вчера следобед сме подсилили нашите граници с допълнителни патрули. Имаме готовност за въвеждането на план, който сме разработили за действие при кризи. Областните дирекции на МВР също са в готовност. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов, предаде БГНЕС.

Той коментира ситуацията с над хилядата бежанци и мигранти, които напуснаха лагера "Диават" до Солун и направиха опит да стигнат до границата със Северна Македония. Гръцките полицейски части дори се принудиха да използват сълзотворен газ.

"Информацията е, че ще направят опит да тръгнат към Северна Македония, но ние сме взели мерки и по нашата граница", уточни министър Маринов. Той увери, че страната ни поддържа непрекъсната връзка със всички съседни държави. "Следим ситуацията. Имаме информация за подготвяни такива процеси от по-дълго време", подчерта вътрешният министър.

Младен Маринов засегна темата за нелегалната миграция и бежанския поток и по време на участието си в петъчния парламентарен контрол. В отговорът си той припомни, че за ефективното опазване на българо-турската граница се използва и изградената интегрирана система за видео-наблюдение, разположена в различни участъци. Към момента се реализира проект за нейното разширение, а средствата за това идват от фонд "Вътрешна сигурност. След неговото завършване ще бъдат осигурено наблюдение на нови 59 км от държавната граница. Ще бъдат поставени и нови стационарни постове за техническо наблюдение.

В непокритите от системата райони пък са осигурени мобилни системи за наблюдение, включително и полети с хеликоптер на "Гранична полиция".

"През последните години се наблюдава намаление на миграционния натиск, което е в резултат на изграденото временно възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница, засиления граничен контрол, добрата координация на институциите, както и споразумението между ЕС и Турция", отчете Маринов. От началото на годината 692 нелегални мигранти са опитали да преминат незаконно границите на страната. През 2018 г. на вход на държавната граница са задържани 689 незаконни мигранти, което е със 7% по-малко от 2017 г. Сред задържаните преобладават граждани на Афганистан, Ирак и Сирия. Очаквано най-динамична е българо-турската граница, но там също се отчита спад спрямо предходната година.

Водещи

Най-четени