Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на учениците ще състоят от днес до 29 май 22.05 | 09:09

Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 7 юни.

От iNews.bg

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на учениците ще състоят от днес до 29 май. Графикът по предмети от общообразователната и профилираната подготовка е публикуван в сайта на Министерството на образованието и науката (МОН).

От 8:30 ч. днес ще се състоят държавните зрелостни изпити по математика и по география и икономика от общообразователната подготовка.
От 14:00 ч. днес ще са матурите по желание от профилираната подготовка - по физика и астрономия, география и икономика, изобразително изкуство, история и цивилизации, руски език и предприемачество.


В последния ден (29 май) от предстоящата изпитна сесия ще са държавните зрелостни изпити по информационни технологии - по общообразователна и профилирана подготовка.
Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ

На 17 май се състоя задължителният държавен зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас, на който се явиха 46 923 дванадесетокласници. Интерпретативно съчинение на тема "Цената на компромиса" в "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски или есето "Мълчанието - сила или безсилие" - това се падна на зрелостниците на 41-вия въпрос от държавния зрелостен изпит по български език и литература на 17 май. Те имаха възможност да избират върху коя от темите да разсъждават. Тази година нямаше промяна във формата на теста, който се състоише от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор. Последният 41-ви въпрос включваше есе по зададена тема или интерпретативно съчинение върху една или няколко изучавани художествени творби.

На 20 май беше вторият задължителен държавен зрелостен изпит по профилиращ предмет и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация в 12-и клас. Общо 24 338 зрелостници се явиха на вчерашния задължителен зрелостен изпит по профилиращ предмет. Други 21 762 ученици в 12-и клас положиха вчера задължителния държавен изпит за придобиване на професионална квалификация (теория). Те работиха по тема номер 10, която е различна за всяка професия.

Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 7 юни.

Водещи

Най-четени