Доставени са йодни таблетки за българите в Япония 28.03 | 19:33

Трябва да се има предвид, че не се препоръчва приемането на йодни таблетки от хора на възраст над 40 г.

От Кремена Бедерева

Със съдействието на Кризисния център на Министерство на външните работи (МВнР) в Посолството на Република България в Токио са доставени йодни таблетки, предназначени за българските граждани, живеещи в Япония в зони с потенциална заплаха от високи радиационни нива.

На този етап посолството предвижда йодни таблетки да бъдат предоставени на българите и техните семейства, живеещи в регионите Канто и Тохоку. За членове на семейството се смятат попълващият декларацията български гражданин, съпруга/съпруг, деца и родители.

Трябва да се има предвид, че не се препоръчва приемането на йодни таблетки от хора на възраст над 40 години.

Във връзка със съществуващите различни мнения за ефекта от приемане на този медикамент и в съответствие с преобладаващата международна практика, йодните таблетки ще се предоставят след подписване на декларация от българските граждани, че са се запознали с указанията за употреба и с информацията за страничните ефекти, информират от външно министерство.

МВнР препоръчва по този въпрос в предварителен порядък да бъдат направени и консултации с лекар. Декларацията, указанията за употреба и информацията за странични ефекти можете да намерите на сайта на министерството.

Българските граждани, живеещи в региона Канто, могат да получат йодни таблетки в сградата на посолството в Токио от утре - вторник (29 март) до петък (1 април) между 10 и 17 часа на адрес: 5-36-3, Yoyogi, Shibuya-ku, Tokyo 151-0053 Japan; e-mail: consul@bulgaria.or.jp; тел. (03) 3465-1021, 22, 23;факс: (03) 3465-1031.

Българските граждани, живеещи в региона Тохоку, следва най-късно до четвъртък (31 март т. г.) да изпратят на адрес consul@bulgaria.or.jp или на факс (03) 3465-1031 информация за броя на членовете на семейството, които ще ползват йодни таблетки, и в кое населено място и префектура живеят.

След обработването на тази информация посолството ще определи начина на предоставяне на йодните таблетки за българите от региона на Тохоку.

Водещи

Най-четени