Дунав се препълни. Бурята остави хиляди без ток 15.03 | 12:40

Най-тежка е ситуацията в областите Габрово и Велико Търново, където без електричество са съответно 217 и 105 населени места

От Филипа Тодева

Нивото на река Дунав при Видин достигна 589 сантиметра, като само за последното денонощие се е покачило с 40 сантиметра, съобщават от НИМХ.

С най-много – 59 сантиметра, се е повишило нивото при Ново село, следва Видин, Лом – 21 см, Оряхово – 26 см, Свищов – 22 см.

От хидрометеорологичната служба очакват нивото да продължава да нараства и до няколко дни да достигне 7 метра.

В критичните райони на Габрово, Велико Търново, Шумен и Търговище 73 000 клиенти в 376 населени места са без електрозахранване.

Най-тежка е ситуацията в областите Габрово и Велико Търново, където без електричество са съответно 217 и 105 населени места. Прекъснато е електрозахранването и към 54 населени места в областите Търговище (40) и Шумен (14).

В резултат на високата скорост на вятъра, паднали дървета и летящи предмети са предизвикани множество аварии - съборени стълбове средно напрежение, прекъснати проводници и други.

В най-силно засегнатите области Габрово и Велико Търново има множество паднали дървета, отнесени покриви и изпочупени прозорци. В общините Габрово, Трявна и Дряново е обявено бедствено положение и властите призовават хората да не напускат домовете си.

В Дряново и в Трявна училищата няма да работят. В Дряново ураганен вятър снощи нанесе множество и тежки материални щети.

С най-големи щети, от констатираното до момента, е СОУ "М. Ракович”, чийто 65% от покрива е бил отнесен от ураганния вятър. Поразена е и сградата на Общинска администрация (счупени прозорци, отломки от мазилката). В Гостилица е повреден покрива на читалището и на общежитието, в Руня също има отнесени от вятъра покриви, а повелено дърво е затиснало къща в Зая.

Съборена е клетката на един от големите мобилни оператори в Ганчовец.

В Габрово специализирана техника подпомага работата на пожарникарите и спасителите в Габрово за отстраняване на последиците, нанесени от бурята.

Усилията на службите за нормализиране на обстановката се координират от щаб, в който са включени представители на общината, ОДМВР-Габрово, ОУ "Пожарна безопасност и защита на населението", Горско стопанство, електроснабдителни фирми и други.

За разчистването на изкоренени и съборени дървета, както и за цялостното възстановяване на електрозахранването, се използва специализирана техника – 2 вишки и 20-тонен кран.

До момента са получени над 130 сигнала за паднали дървета, съборени комини, опасно надвиснали предмети и др. Бурният вятър е нанесъл значителни материални щети - има разрушени покриви и паянтови постройки, множество изкоренени и паднали дървета, счупени витрини и прозорци, увредени автомобили. Около 80 от сигналите вече са отработени.

Пътищата в областта на разчистени и проходими, няма блокирани участъци и бедстващи хора.

Водещи

Най-четени