Държавата и майките на деца с увреждания се разбраха? 09.10 | 18:02

До четвъртък новият закон ще влезе в парламента, обеща Бисер Петков

От iNews.bg

Подписахме план за действие по приемане на законодателството на хората с увреждания, обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след среща с протестиращите майки от инициативата "Системата ни убива”, предаде БГНЕС. Министър Петков обяви, че поема ангажимент на 11 октомври проектът на Закон за хората с увреждания да влезе за обсъждане на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. На 16 октомври той трябва да бъде разгледан от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), а на следващия ден да влезе за одобрение в Министерски съвет. На 19 октомври проектозаконът вече трябва да влезе в Народното събрание.

"Втората принципна позиция, около която се обединихме, е Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ да се разгледат в пакет от Народното събрание”, обяви социалният министър. Законопроектът за личната помощ, за който омбудсманът Мая Манолова и протестиращите майки настояват е депозиран в парламента още през месец юни. Двата закона могат да бъдат окончателно приети до средата на месец декември т.г. и да влязат в сила от началото на следващата година.

"Следващият ангажимент на правителството е в Закона за държавния бюджет за следващата година да бъдат предвидени 150 000 лева, допълнително от бюджета за политиките за хората с увреждания”, подчерта министър Петков.

От своя страна представителите на майките на деца с увреждания, които протестират с палатков лагер пред сградата на парламента от месеци, заявиха, че одобряват волята на управляващите и оцениха поетите ангажименти на изпълнителната власт като стъпка напред. Въпреки това те заявиха, че протестите им продължават до самия край на реформата. Утре майките отново ще протестират пред Министерски съвет.

Водещи

Най-четени