Държавата може да определи защитени професии 30.08 | 17:18

Нужно е професионалното образование да бъде обвързано със спецификата на всеки регион

От Елица Елефтерова

"Държавата може да определи защитените професии, необходими за развитието на икономиката. Изборът им трябва да стане, чрез определяне на критерии, които предварително да се обсъдят. 

Нужно е професионалното образование да бъде обвързано със спецификата на всеки регион и бъдещите планове за развитие и инвестиции”, обясни на среща с директори и учители днес в Благоевград министърът на образованието и науката проф. д.р Анелия Клисарова, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Тема на разговора бяха основните моменти в проекта за Закон за средното образование, който се работи в момента. Едновременно с това се подготвят и текстовете за професионално образование.

На срещата беше обсъден и въпросът с въвеждането на т. нар. дуална система или обучение чрез работа. Средните професионални училища трябва да си сътрудничат, както с бизнеса, така и с университетите със сходни специалности.

Директорите на училища подкрепят въвеждането на кредитна система в професионалното обучение, която ще залегне в новия закон. "Квалификацията и мотивацията на учителите са ключ към качествено образование”, категорична беше проф. Клисарова.

По думите й учителите трябва да имат възможност да участват в международни програми, обучения и обмен на добри практики. 

Дискутирана беше и темата за децата със специални образователни потребности и тяхното интегриране в образователната система. Трябва да бъде въведен индивидуален подход към всяко дете, в зависимост от неговите  потребности, заяви проф. Клисарева.

Проектът за Закон за средното образование и предучилищната подготовка ще бъде подложен на широко обществено обсъждане, увери министърът. Тя ще продължи срещите си по региони с учители и директори, тъй като, по думите й: "Вие сте хората, които най-добре знаят какво и как трябва да се промени в системата”.

По-късно министърът на образованието и науката посети ОУ "Паисий. Хилендарски” в село Долно Осеново, община Симитли. От името на МОН проф. Клисарова дари книги на училището.

Най-четени