Държавата не помагала адекватно на пострадалите от наводненията 15.03 | 15:11

Твърдят от сдружението "За земята" и доброволци в село Бисер

От Андриян Георгиев

Стотици хора, засегнати от наводненията преди месец в Хасково и Свиленград, не получават адекватна подкрепа.

Това обявиха днес (15 март) в пресклуба на БТА представители на сдружението "За земята" и доброволци в село Бисер.

Доброволците, с финансовата подкрепа на сдружението, прекарват дни наред в пострадалите от наводненията села. Те и до днес помагат на хората да разчистят дворовете си от боклуците, донесени от приливната вълна, от калта и от труповете на животни. 

"Непосилен е този труд за жителите на пострадалите села, които са предимно възрасти хора", коментира Александър Мирчев, един от доброволците в село Бисер.

Според Мирчев картината в наводнените села е по-различна от представяната. Хората в Бисер не знаели дали изобщо ще бъдат обезщетени за загубите си, защото вчера и днес жителите на селото са задължени да представят в общината освен документите за собственост на имотите си и декларации, че не притежават друго жилище, обясниха от сдружението "За земята". 

Излиза, казаха доброволците, че собствеността на хората, които притежават и друг недвижим имот, няма да бъде  възстановена.

Местните хора получавали сигнали, че няма да им бъдат възстановени и селскостопанските постройки в дворовете, защото те не били узаконени. Обезщетения за загинали животни щели да получат само хората, които могат да представят труповете им на комисиите.

Не било ясно и защо в село Бисер негласно е забранено на хората да садят на наводнената земя две-три години напред, твърдят от неправителствените организации.

Водещи

Най-четени