Държавата погва търговците на употребявани коли 26.09 | 13:41

Министерството на транспорта пък подхваща сивия сектор в автосервизите

От iNews.bg

Финансовото министерство започва засилена борба със сивия сектор сред търговците на автомобили втора употреба. НАПтръгва на проверки на големите борси за употребявани автомобили в България. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов на конференция, посветена на борбата със сивата икономика.

Министерството подготвя законопроект с мерки за изсветляване дейността на автомобилните сервизи. Горанов допусна, че може да бъде преосмислена приетата на първо четене възможност за зареждане на пропан-бутан за битови нужди на всяка бензиностанция. Според него, ако това бъде прието, може да върне бизнеса назад.
Инициативата на Горанов за стартиране на проверки по автомобилните борси беше провокирана от изказване на председателя на Асоциацията на автомобилните производители Стоян Желев. Според него употребяваните коли у нас са около 250 000.

"Основната част от тези автомобили, да не кажа всичките, се продават на физически лица и се продават под формата на продажба от физически лица, които уж са продали 300-500 автомобила, но нито се регистрират по ДДС, нито като физически лица, които извършват някаква икономическа дейност", каза Желев.

"И сега са ми пред очите онези поляни край Дупница, където едно време гледаха картофи, а сега е силно развита индустриална зона. Ще съсредоточа усилията на колегите от НАП да видят как се развива автомобилната промишленост на територията на България", реагира веднага Горанов, цитиран от Дарик.
Министерството на транспорта пък подготвя законопроект за борба със сивата икономика в автосервизите. По данни на автомобилната асоциация сивият сектор обхваща над 90% от тях, като годишно там се завъртат над 2,5 млрд. лв. лева.

Водещи

Най-четени