Държавата убива „копърките“ с патентен данък за такситата 06.10 | 16:23

Според вносителите промените в Закона за автопревозвачите ще осветли бранша, според таксиджиите пък измамниците ще се увеличат

От Ростислава Иванова

Държавата ще се разправи веднъж завинаги с "копърките", като започне да облага такситата с патентен данък. Така пазарът на таксиметровите услуги ще се осветли и ще бъдат премахнати незаконните жълти превозвачи по гарите, работещи за себе си по договор с лицензирана компания.

Това съобщи в кулоарите на парламента зам.-председателят на транспортна комисия и депутат от ГЕРБ Иван Вълков, цитиран от Фокус. Днес Народното събрание прием на първо четене промените в Закона за автомобилните превози.

"Таксимеровата услуга може да стане на патентен данък, но да изчакаме един месец, когато влязат данъчните закони”, коментира Вълков. И допълни:"Въпросът с т.нар. "копърки” ще бъде решен".

Той припомни, че промяната е внесена в края на май след разкритията в пресата за автомобилните превозвачи, извършващи нерегламентирани таксиметрови услуги от гарите на многократно по-високи цени.

"Тогава стана ясно, че тези превозвачи няма кой да ги глоби, тъй като са записани към удостоверението на истински превозвач, а те са сключили с тях просто договор”, поясни той.
Вълков е категоричен, че с промените в Закона се очаква изсветляване на пазара на таксиметровите услуги.

"Това ще стане ясно през следващата година. Предполагам, че ще бъдат внесени и промени в други данъчни закони", каза депутатът от ГЕРБ.

Той увери, че промените в Закона за автомобилните превози не са насочени срещу UBER.

От бранша обаче смятат, че с промените в закона ще се появят още повече "копърки", тъй като таксиметровите услуги ще станат по-скъпи.

Според промените в Закона за движението по пътищата пред таксиджиите има два варианта - да бъдат наети на трудов договор към регистрирани превозвачи или самите те да станат фирми-превозвачи. Спас Атанасов от Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи е убеден, че незаконните таксита ще станат в пъти повече.

 

"Вторият вариант, при който всички шофьори ще станат превозвачи, е една върховна глупост, защото досега непрекъснато в медиите, а и депутатите се бореха срещу т.нар. копърки. Това означава, че ще се пръкнат на пазара около 30-40 000 копърки. Всички те ще станат превозвачи, ако всички изберат втория вариант. В момента превозвачите са 300-400 за България. Като станат 30-40 000 представете си как Автомобилна администрация ще се справи с тях", коментира Атанасов, цитиран от Дарик.

Водещи

Най-четени