Държавата ще разваля сделката за Царските конюшни, била незаконна 16.09 | 12:55

Павлова внесе в съда иск за анулиране на договорите за продажба на имота

От iNews.bg

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова е внесла искова молба в съда за анулиране на договорите за продажба на бившите Царски конюшни. "Сезирах Софийския градски съд (СГС) с искане за обявяване на нищожност на трите договора, сключени от областния управител на София за продажба на трите имота в столицата, съставляващи терена, върху който са сградите на бившите Царски конюшни", съобщи Павлова пред журналисти, цитирана от БГНЕС.

Тя излага три основни мотива, с които държавата иска обявяване на нищожност на сключените договори за конюшните в центъра на столицата до паметника на Васил Левски. Първо, анализът на документите е показал, че областният управител Веселин Пенев "не е имал правомощия еднолично и самостоятелно да се разпорежда с имота и не е налице хипотезата за прехвърляне, продажба или ликвидиране на съсобственост от името на държавата към тези частни лица". Това според Павлова е "един вид заобикаляне на закона, тъй като имало спорове изобщо по процедурата като такава”.

Второ, по отношение на купувача анализът на всички документи е показал, че "той не е ясно легитимиран и не е собственик на тези имоти, за които претендира, че е съсобственик заедно с държавата, за които да се приложи тази сделка". В съда имало и висящи редица дела от много други фирми, които също претендират съсобственост на имотите".

Трето, имало налице "категорично ощетяване на финансовия, на държавния интерес, на публичния и обществения интерес, при извършването на тази сделка, тъй като направеното ценообразуване и като избор на тези, които са го правили, и като избор на цени, на които тази сделка е извършена, е ощетяване на държавния интерес”, изложи като аргументи Павлова за искане за обявяване на сделката за нищожна от съда.

Припомняме, че правителството вече освободи Веселин Пенев като областен управител на София-град и назначи временно за изпълняващ на неговото място Живка Такева-Първанова.

Повод за уволнението му стана скандалната продажба на безценица на апетитния имот в центъра на столицата, където някога са били Царските конюшни. Той е 7,5 декара на пъпа на София и бе продаден под масата за смешната сума от 658 870 лв., т.е. по 90 лв. на кв.м.

Водещи

Най-четени