Държавните ВУЗ-ове ще обучават платено и през новата учебна година 21.07 | 19:15

Платеният прием остава не повече от 5%

От iNews.bg

Парламентът удължи и за учебната 2015/2016 г. възможността на държавните висши училища да извършват обучение срещу заплащане при условия и по ред, определени в Закона за висшето образование. Това стана с промени в Закона, които бяха приети днес на първо и второ четене, предаде БТА.

Възможността на държавните висши училища, получили висока оценка при институционалната акредитация, да осъществяват обучение срещу заплащане при условия и ред, определени в Закона за висшето образование, е била дадена през 2010 г. и е била удължавана последователно през всяка следваща учебна година като временна мярка до въвеждането на цялостни промени в модела на финансиране на системата на висшето образование, посочват вносителите - депутати от всички парламентарни групи.

Обучение срещу заплащане ще се извършва в образователно-квалификационна степен "бакалавър" и в образователно-квалификационна степен "магистър" след придобито средно образование по специалности от професионални направления и от регулираните професии, които са получили при програмната акредитация оценка от 6,00 до 10,00. Броят на обучаваните срещу заплащане студенти ще бъде извън определения от Министерския съвет държавен план прием за учебната 2015/2016 година и в рамките на определения капацитет на висшето училище, но не повече от пет на сто от него.

Водещи

Най-четени