Държавните служители ще декларират допълнителния труд 27.07 | 14:30

Правителството промени Закона за администрацията и Кодекса на труда за тази мярка

От Деляна Петкова

Правителството предлага промени в Закона за администрацията и Кодекса на труда, с които ще се създаде по-голяма прозрачност при изпълнение на служебните задължения и превенцията срещу корупцията сред служителите в държавната администрация, съобщиха от пресцентъра на правителството. 

Промените въвеждат задължение за държавните служители и работещите по трудово правоотношение да декларират пред органа по назначаването своето имотно състояние, получените през предходната календарна година възнаграждения, свързани с полагане на допълнителен труд, както и работодателя/ възложителя, който ги е изплатил.

Със законопроекта се предоставя възможност на главния секретар да се възлагат и правомощията по назначаването, преместването, прекратяването на правоотношението, както и налагането на дисциплинарни наказания по отношение на държавните служители в администрацията. Досега това беше задължение на министрите и ръководителите на ведомства.

Предлаганата промяна ще им позволи да се съсредоточат в изпълнението на основните си функции, свързани с разработването на политики. Законопроектът дава право органът на държавна власт да възложи само отделни права или генерално да прехвърли всички свои права по служебното правоотношение на главния/постоянния секретар.

С други промени в Закона за администрацията се предлага създаването на обща уредба относно консултативните съвети, която включва единно основание за създаването им и ясното им дефиниране като административни структури, създадени от Министерския съвет.

Водещи

Най-четени