ЕК настоява за спазване на мигрантските квоти 09.01 | 19:19

Еврокомисарят Димитрис Аврамопулос отново настоя за временни мерки за разпределението им, докато бъдат утвърдени промени в правилата от Дъблин

От iNews

Еврокомисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос отново настоя за въвеждането на временни мерки за разпределението на мигрантите, пристигнали в ЕС, докато бъдат утвърдени промени в правилата от Дъблин.

Той отбеляза, че тези временни мерки не бива да насърчават миграцията. Еврокомисарят изрази надеждата до средата на годината да има напредък в преговорите по промяната на правилата от Дъблин за разпределение на пристигналите в ЕС мигранти. По неговите думи миналата година 150 000 мигранти незаконно са проникнали в ЕС. Аврамопулос уточни, че засега ЕС не успява да установи диалог с Либия заради двувластието там.

Същевременно заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен коментира, че европейските данъкоплатци трябва да плащат дори и цент за държави, където законността не е установена. "Държавите от ЕС трябва да започнат високо да говорят за върховенството на закона. Дипломацията невинаги е решение, понякога трябва да надигнем глас. Остава в сила предложението ни да обвържем отпускането на средства от ЕС само за страните в Общността, където върховенството на закона не е под въпрос", добави той. В някои държави от ЕС има предизвикателства пред върховенството на закона, всеки знае за обстановката в Полша, Унгария, а за съжаление и в Румъния, коментира Катайнен. Самият Катайнен уточни, че няма да участва скоро в избори и напуска политиката.

Най-четени