ЕК не може да спре еврофондовете за България на база мониторинг 04.04 | 16:05

Комисията ще продължи да работи със София за укрепване управлението на евросредствата

От Мая Александрова

Европейската комисия не може да предприеме действия по спиране на плащанията за България на базата на мониторинговия механизъм. Това заяви еврокомисарят, отговарящ за одита и борбата със злоупотребите Алгирдас Шемета по повод вчерашната препоръка на Европарламента да се преосмисли отпускането на пари от еврофондовете за България и Румъния.

"Трябва да кажа просто, че механизмът за сътрудничество и проверка не е директно свързан с изразходването на европейските средства. Това означава, че ние не можем да предприемем действия като спиране на плащания на базата на констатациите в мониторинговия доклад.

Шемета заяви, че Ек ще продължи да работи с българските власти за укрепване на управлението и контрола на европейските средства.

Скоро комисарят по регионалната политика Йоханес Хан ще бъде в България за семинар по темата. "Това е и начинът, по който Европейската комисия вижда следващите си стъпки за по-добро изразходване на еврофондовете в България", посочи Алгирдас Шемета, цитиран от БНР.

Вчера ЕП прие препоръка, в която призовава ЕК "да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали изобщо е възможно използването на средства на Общността съгласно правилата".

По-рано днес и депутати увериха, че няма опасност парите от еврофондовете да секнат. Това увери Деница Караджова от БСП.

Водещи

Най-четени