ЕК ни подгонва заради отглеждането на носачки в клетки 19.01 | 19:57

В ЕС е забранено кокошките да се отглеждат в клетки

От iNews.bg

От началото на 2012 година в ЕС влезе в сила забрана за клетъчно отглеждане на кокошки-носачки. Седмици по-късно става ясно, че Европейската комисия (ЕК) се кани да наложи наказания за неизпълнение на тази разпоредба.

Според информация на говорител на ЕК, цитирана от онлайн изданието NFU, Комисията се кани да накаже 14 държави от общността, които не са премахнали тесните клетки и лошите условия за отглеждането на кокошките.

Забраната беше приета през 1999 година и страните от ЕС имаха 13 години да изпълнят изискването. Експерти от Комисията са на обиколка из страните от общността и по техни, все още необработени данни, над 46 млн. кокошки все още се отглеждат в лоши условия.

Държавите, които могат да бъдат наказани, са България, Франция, Испания, Белгия, Кипър, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Малта, Холандия, Полша, Португалия и Румъния.

Още през ноември 2011 година комисарят по въпросите на здравето Джон Дали е изпратил предупредителни писма до отговорните министри относно неизпълнението на изискванията. Следващата стъпка на ЕК ще е стартът на наказателни процедури за провинилите се.

Междувременно днес (19 януари) ЕК прие и нова четиригодишна стратегия за хуманно отношение към животните, отглеждани с икономическа цел. Едно от предложенията в документа е не просто механично прилагане на мерките, а подобряване на образованието и професионалните стандарти на заинтересованите среди, става ясно от съобщението на Комисията.

Водещи

Най-четени