ЕК нищи енергетиката ни от следващата седмица 09.04 | 15:12

Проверката ще се ръководи от представители на Генерална дирекция „Енергетика“

От Ралица Стоянова

Европейската комисия започва проверката в енергетиката ни следващата седмица. Това са съобщили от комисията в писмо до Министерския съвет и в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Проверката ще се ръководи от представители на Генерална дирекция "Енергетика" на ЕК, информират от министерството.

Експертите ще прегледат законодателната рамка и структурните компоненти на българския енергиен сектор като целта е да бъдат идентифицирани най-важните проблеми в сектора.

В нейния ход експертите на ЕК ще проведат двустранни срещи с екипите на МИЕТ, ДКЕВР и мениджъри на големи дружества от енергийния сектор.

Проверката ще се фокусира върху следните ключови теми: правомощията и независимостта на националния регулатор; БЕХ и ролята му на българския енергиен пазар; структурата и дейността на националния електроенергиен пазар; структурата и дейността на националния газов пазар, като се има предвид диверсификацията и спецификите на производството на газ; механизмите на ценообразуване в енергетиката.

Проверката беше договорена по време на посещението на министър- председателя Марин Райков, вицепремиера Екатерина Захариева и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев в Брюксел.

Водещи

Най-четени