ЕК представя докладите за България и Румъния по механизма за наблюдение 13.11 | 09:29

Те ще съдържат оценка на изпълнението на препоръките, които комисията отправи през 2017 г.

От iNews

Европейската комисия ще представи днес докладите за напредъка на България и на Румъния по механизма за сътрудничество и проверка.

Очаква се това да не бъдат последните доклади. Предвижда се ЕК да изрази готовност за прекратяването на механизма в досегашния му вид в следващите месеци, ако условията за това бъдат изпълнени. Докладът ще съдържа оценка на изпълнението на препоръките, които комисията отправи през 2017 година. Не се очаква да бъдат направени нови препоръки.

Комисията ще съобщи, че е завършило наблюдението над България по половината показатели. Ще бъде посочено, че нашата страна е изпълнила изискванията за въвеждане на законодателство за независимостта и отчетността на съдебната система; за приемане и прилагане на нов закон за съдебната власт и на нов граждански процесуален кодекс; за прилагане на стратегия за борба с организираната престъпност, насочена към тежките престъпления, прането на пари, както и към постоянното отнемане на имущество от престъпна дейност. По останалите три показателя за нашата страна ще бъде отчетен напредък. Докладът отново ще засегне въпроса с медийната среда.

В обедните часове Европейският парламент ще приеме резолюция, в която ще призове Румъния да не променя законодателството в ущърб на борбата с корупцията. Не се очаква ЕП да призове срещу Букурещ да бъде задействан чл. 7 от договора за ЕС - лишаване от право на глас.

Утре ЕП ще обсъди необходимостта от въвеждането на общоевропейски механизъм за наблюдение на състоянието на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права. Очаква се евродепутатите да призоват ЕК да изготвя годишни доклади за корупцията в ЕС. ЕП отчита, че комисията вече е предложила занапред отпускането на средства от ЕС да бъде обвързано с върховенството на закона.

Водещи

Най-четени