ЕК спира всички пари за земеделие, ако се даде на санкционираните 11.05 | 15:43

Държавата не може да си позволи пак да плати за неправомерно декларирани площи

От Кремена Бедерева

Ако за трети път държавата си позволи да изплати средства за неправомерно декларирани площи, се очаква ЕК да спре всички фондове за земеделие и субсидии на българските земеделските производители.

Това предупреди министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов днес по повод протеста на фермери, недоволни от наложените санкции за кампания 2009 и кампания 2010 г.

iNews припомня, че днес животновъдите протестираха пред сградата на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) заради неизплатени субсидии за пасища.

Стопаните не са съгласни с наложените им санкции. Промяната в допустимите за подпомагане слоеве в ортофотокартата е довела до разминавания, за които министерството обвинява фермерите.

"Аз не виждам къде е тук вината на фермера, след като той е подал заявление и е кандидатствал по едни определени правила. След това са променени правилата и бенефициентът попада под санкции. В цялата страна има животновъди, засегнати от този проблем. Лутаме се в някакви правила, които се променят постоянно”, поясни Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите.

ЕК наложи санкции на България в размер на 40 млн. лв. за 2007 г и 49 млн. лв. за 2008 г.

"Няма да бъда министърът, който под натиск да изплати средства на земеделски производители с наложени санкции”, добави още министърът на земеделието.

Наложените санкции за 2010 засягат 5 800 бенефициента за средства в размер на 20 млн. лв. Заради тях не можем да рискуваме ЕК да спре средствата на всички останали коректни земеделци, чийто субсидии надхвърлят 1 млрд. лв.

За близо 96 % от санкционираните бенефициенти е доказано, че има нарушения, съобщи министърът и посочи, че останалите 4 % ще се разглеждат допълнително.

Някои земеделски производители са декларирали за подпомагане гробища, язовири, гори, сметища, скали и военни полигони, посочи министър Найденов като показа примери за такива недопустими терени.

Той припомни, че от 1 май е сформирана комисия, която разглежда всяка жалба. Фермерите могат да подават своите несъгласия до 20 май. В комисията участват и трима животновъди, което е гаранция за обективност, каза министърът.

До момента са подадени около 1000 жалби от земеделски производители при наложени санкции на 5800.

В случай, че комисията докаже, че има основания за отменяне на определена санкция, тя ще бъде анулирана, но само на базата на доказателства, обясни министър Найденов.

През месеците май и юни ще бъдат изплатени средствата на изрядните бенефициенти за агроекология и необлагодетелстваните райони, съобщи зам.-изпълнителният директор на ДФ "Земеделие” Свилен Костов.

Той припомни, че те се плащат около месец след изплащането на европейските субсидии (СЕПП) и националните доплащания.

Утре (12 май) ще се проведе заседание на Консултативния съвет по животновъдство.

Водещи

Най-четени