Евродепутатка брани изложбата, в която наредиха Борис III до Хитлер 26.03 | 13:28

Показвала противоречивата роля на Царя във войната

От Филипа Тодева

Латвийската евродепутатка Инес Вайдер възрази срещу твърденията на българската си колега Антония Първанова.

През миналата седмица от офиса на Първанова съобщиха, че нашите представители в ЕП са предотвратили опит за дискредитация на България в ЕП.

В съобщението се твърдеше, че в изложба, организирана от "Платформата за Европейска памет и съвест" (Пражката платформа) и център "Хана Аренд" на тема "Тоталитаризмът в Европа", е направен опит да се опетни историята на страната ни чрез неверни факти и изображения.

Освен това от офиса на Първанова определиха като свръхекзотична идеята като член на българското правителство заедно с Хитлер да бъде представен и цар Борис III.

И докато нашите депутати са категорични, че тази изложба е опит за изопачаване на историята ни, за Вайдер действията им са довели до "пропусната възможност да бъде показана съдбата на българския народ".

Тя изтъква, че имала честта да открие изложбата в присъствието на депутати от Унгария, Полша, Литва, Естония, Латвия, Германия и др.

В писмо до iNews.bg Вайдер написа, че събитието е привлякло много внимание в европейската преса, а до колкото разбрала и в Българските новинарски агенции, предизвиквайки противоречиви мнения за портрета на Съвременната Българска история.

"Тази изложба беше събрана с общи усилия на организациите членки, които подготвиха плакати показващи наследството от нацисткото и комунистическо управление в техните държави. Организацията на име Център "Хана Аренд", е изготвила българските плакати, чието съдържание беше оспорено от българските евродепутати.

Главната критика беше свързана с изобразяването на Цар Борис III до портрета на Хитлер в плакат. Решението да избере кого и какво да сложи на постерите, е на организацията. Представителите на Център Хана Аренд са избрали да покажат образа на българския цар, за да обърнат внимание на неговата противоречива роля във войната", обяснява латвийската евродепутатка.

Заради плаката, евродепутатът Андрей Ковачев, е изразил безпокойство пред Вайдер и след нейна намеса някои пана били свалени.

"Също така помолих г-н Ковачев да изкаже своите виждания на откриването на изложбата. Освен това беше дадена възможност на нашите български колеги да предоставят допълнителна информация към оригиналните изложбени щандове.

За съжаление никое от тези предложения не беше прието от българските депутати и те предпочетоха да поискат пълното сваляне на въпросните плакати. Наистина е жалко, че изложбата трябваше да бъде представена в Европейския парламент без българско участие", пише още Вайдер.

Тя опровергава твърденията на Антония Първанова, че само един евродепутат е посетил събитието.

Вайдер настоява още, че изложението е уникално, защото за първи път представя престъпленията на комунизма и нацизма обединени, отдавайки почит на жертвите и на двата тоталитарни режима.

"Пътуващата изложба "Тоталитаризмът в Европа” е идеалната възможност да се покаже болезненото минало на българския народ в Европейския Парламент. За съжаление този шанс беше пропуснат...", категорична е тя.

Водещи

Най-четени