Евродепутатът Ангел Джамбазки предлага едно време в Европа 13.10 | 16:45

В момента в ЕС тече дискусия дали да отпадне промяната на времето

От iNews.bg

"Смяната на часовото време трябва да е еднаква за Европа и това сочи правилната логика. А кое време точно ще бъде избрано - "лятното" или "зимното" - трябва да разсъждават само и единствено лекарите, психолозите и икономистите”.  Това се казва в позиция на евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки, изпратена до медиите.
Той посочва също, че всички други интерпретации, анкети, референдуми, лични чувства и страсти са не само излишни, но и могат да се окажат вредни за държавите-членки на ЕС, за здравето на хората и икономиките в тези страни.

В момента в ЕС тече дискусия дали да отпадне промяната на времето и коя от приетите вече времеви форми да остане. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер даде възможността всяка страна в Съюза да реши сама в коя от зоните да остане.

"Представете си, че ние приемем "лятното" време, каквато е и обществената нагласа, Румъния реши, че иска на "зимното", а Гърция също - "лятното". Сърбия и Македония така или иначе са на различно от нас - и какво става на Балканите", пита Джамбазки. 
Той обръща внимание, че земеделците искат "лятното" време, защото така е изгодно за земеделието, производителите също, защото работният ден може да започва от по-рано. Родителите и учителите обаче не са съгласни - искат "зимното" време. Така децата и преподавателите ще отиват на работа по светло, а не "в тъмни доби". Лекарите, обаче, правят съвсем други изводи и по двете теории. "Заради една инициатива, която е в полза на гражданите на Съюза, но не беше добре обмислена от председателя на ЕК, се създават излишни междуособици", заключава евродепутатът. 

Водещи

Най-четени