Евроизбори 2014 – печеливши и губещи (ОБЗОР) 26.05 | 02:10

При обработени 13,605% от протоколите на СИК в РИК партия ГЕРБ печели 33,45% от гласовете в изборите за Европарламент

От iNews.bg

При обработени 13,605% от протоколите на СИК в РИК партия ГЕРБ печели 33,45% от гласовете в изборите за Европарламент, произведени на 25 май.

Информацията е на Централната избирателна комисия.

Според тези междини резултати "Коалиция за България" взема 19,32% от гласовете, ДПС - 11,89 на сто, България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден - 10,48% и Реформаторският блок - 6,90%.

Движение АБВ получава 4,57%, НФСБ - 3,38%, партия "Атака" - 3,35 на сто, Партия "Глас народен" - 1,08 на сто от гласовете, а коалиция - КОД - 0,98 на сто.

След края на изборния ден партиите дадоха пресконференции в НДК. ГЕРБ решиха да не отидох в Международния пресцентър и Борисов даде пресконференция в централата на партията си.

"Утре ще обявим на пресконференция окончателните резултати, за да не избързваме и да кажем нещо нереално", каза лидерът ГЕРБ, като допълни, че "ГЕРБ за пореден път победи столетницата. Ние не само победихме Станишев, ние победихме лидера на ПЕС".

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков също предпочете да не дава пресконференция в НДК. "Една трета от гласоподавателите на Меглена Кунева са минали към нас, много голям процент от ГЕРБ и от БСП са гласували за "България без цензура", което прави тази политическа сила едно ново явление в българската политика", заяви той.

"Вотът на българите на изборите за ЕП, поставил БСП на второ място, не е наказателен вот срещу правителството. Загубата на левицата не значи оставка за кабинета "Орешарски". Това стана ясно пък от думите на лидера на левицата Сергей Станишев в изборната нощ в НДК.

Според лидера на ДПС Лютви Местан пък резултатът им е впечатляващ, "нашата сила извира от толерантността ни на национална партия."

На пресконференцията в НДК на ДПС присъства и Делян Пеевски, който взе думата след дълго мълчание и обяви, че отстъпва мястото си на евродепутат на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова.

Реформаторският блок постигнал резултат "хикс" на чужда терен с вкаран гол. Така Радан Кънев коментира постигнатото от десните на евровота.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров въобще не се появи в НДК и запази мълчание - до момента.

Водещи

Най-четени