Европа привлича наши студенти с обучение на английски 15.07 | 10:36

Увеличава се броят на българите, които кандидатстват в западни университети

От Петя Михайлова

Европа се отваря за чуждестранни студенти чрез въвеждане на програми с обучение на английски език, съобщи БНР, като цитира експерти в образованието.

Според тях финансовата и икономическата криза не влияе върху броя на младите хора, които искат да завършат висшето си образование извън България.

Европа, като цяло, се отваря все повече за чуждестранни студенти и това става чрез въвеждане на все повече програми с обучение на английски език, което е приоритет за много западни университети.

С 13% са се увеличили българите, подали кандидатури за британски университети за новата учебна година, започваща от септември-октомври 2011 г. Кандидатурите на българските младежи в Холандия и Дания са с 20% повече. Също висок е интересът към университетите на Германия. За Франция заминават все повече наши млади хора и като цяло, броят на българите, търсещи висше образование в чужбина, за степента "бакалавър", се увеличава, посочват експертите.

Бакалавърските специалности в чужбина са субсидирани, при тях обучението е безплатно, има и студентски заеми, но само за "първата бакалавърска степен. При магистратурите обучението, се заплаща от студентите и въпреки това, има желаещи българи да инвестират в своето образование. Най-предпочитаните страни за магистратури от българите са Дания, Холандия, Великобритания.

Водещи

Най-четени