Европредседателството ни върви успешно, смята Лиляна Павлова 20.04 | 12:09

В следващите месеци предстоят най-тежките дебати, предупреди тя

От iNews.bg

Министърът за Българското европредседателство Лиляна Павлова отчете пред парламента постигнатите резултати и изпълнението на приоритетите за първото тримесечие. Тя увери, че до момента оценките са, че председателството върви успешно. Вече са проведени хиляда заседания.

В следващите месеци предстоят най-тежките дебати по Дъблинското споразумение, миграцията, сигурността и защитата на личните данни онлайн. По време на изслушването, Лиляна Павлова съобщи, че лидерите на страните членки на Европейския съюз ще се съберат на вечеря в София в деня преди срещата на върха на 17 май, посветена на Западните Балкани.

На нея ще присъстват и лидерите на тези страни. Министърът за българското председателство каза още, че снощи е одобрен проект на декларацията, която ще бъде приета на срещата. В нея се потвърждава ангажиментът за интеграция на страните от Западните Балкани. Към нея се предлага и анекс с конкретни проекти за транспортна, енергийна, дигитална и културна свързаност.

"Сигурността, просперитета и най-вече мира на Европа и на Балканите минава именно през европейската интеграция и просперитета на тези Западни Балкани. В същия момент по никакъв начин не искаме да даваме фалшиви очаквания. И затова винаги казваме - срещата на върха в София не е, за да даваме фалшиви очаквания, не е за да даваме обещания за членство или дата за членство. Темата е европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани, а не се казва среща на върха формат разширяване", каза Павлова пред БНТ.

Водещи

Най-четени