Евросиндикати на извънредно заседание в София 21.06 | 10:46

Трудова Европа - нужно е по-голямо социално и икономическо сближаване, казват те

От iNews.bg

Предстоящият период ще бъде решаващ за бъдещето на институциите на ЕС като цяло, но също и за условията на живот и труд на европейските граждани. Затова група "Работници" на Европейския икономически и социален комитет организира извънредно заседание в София, на което ще обсъди постиженията в социалната сфера на приключващото българско председателство на ЕС и ще разгледа бъдещите предизвикателства по пътя към социална Европа за всички. Тъй като Европейският стълб на социалните права ще бъде основен елемент и ще има решаваща роля за постигането на по-голямо социално и икономическо сближаване, разискванията ще бъдат съсредоточени върху неговото прилагане и финансиране въз основа на всеобхватно, първо по рода си проучване на Европейската социална обсерватория. Място на провеждане на събитието е резиденция "Бояна", а доскусията ще започне днес и ще продължи утре.

В проучването се изтъква необходимостта от подходящо финансиране на равнище ЕС в МФР (посредством Европейския фонд за стратегически инвестиции и ЕИБ) и на равнище държави членки (по-голям дял от бюджета за социални инвестиции по правилото за балансиран бюджет). В него също така се призовава за пътна карта за изпълнението и обвързващи социални цели, например в рамките на процеса на европейския семестър.

В заседанието се очаква участието на представители на правителството, сред които Екатерина Захариева, заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи. Нейното изказване на 22 юни ще е съсредоточено върху външната политика и социално-икономическо развитие през призмата на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

В дебата ще участват представители на синдикатите, сред които Пламен Димитров, президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България, и Димитър Манолов, президент на Конфедерация на труда "Подкрепа".  

Ще бъдат обсъдени следните основни теми:

· социални постижения на приключващото българско председателство на ЕС;

· изпълнение и финансиране на европейския стълб на социалните права с оглед на текущите преговори относно многогодишната финансова рамка за периода след 2020 г.;

· неравенства в заплащането на труда в ЕС.

Водещи

Най-четени