Евростат: Българите продължават да са най-бедните в ЕС 19.08 | 19:52

Почти всеки втори у нас и в Румъния е в постоянен риск да изпадне в безизходица

От iNews.bg

Румъния и България си поделят първото място в Европейския съюз по бедност и социално изключване. През 2014 г. 40% от населението двете държави е било в такава ситуация, се казва в доклад Евростат. Освен това делът на българи и румънци в подобно положение е близо 2 пъти по-висок от средното ниво за целия Европейски съюз.

"24.1% от общото население на ЕС е било заплашено от бедност и социално изключване през 2014 г. В Чехия в риск са били 14.8 на сто, в Холандия – 16.5%, а в Швеция – 16.9%. Спрямо тези държави Румъния и България са в още по-лошо положение", изтъква докладът на Евростат.

Според изследването, има разлики между данните за 2014 и 2008 г. "Някои държави отбелязаха истински напредък в интегрирането на най-уязвимите членове на обществото. Намаляването на броя на заплашените от бедност и социално изключване хора варира от 0.1 до 5.8 процентни пункта. Държавите-членки, постигнали най-голям напредък, са Полша (намаляване от 5.8 процентни пункта на 25%), Румъния (с 0.4 процентни пункта) и Словакия (с 2.2 процентни пункта до под 20 на сто).

В същото време други държави регистрират ръст на дела на хората, заплашени от бедност и социално изключване. Страните с най-голямо покачване са Гърция, Испания и Естония, където броят на хората в риск е нараснал с между 4 и 8 процентни пункта, предаде БГНЕС.

Водещи

Най-четени