Евростат: Всеки трети българин живее в лишения 25.04 | 12:00

Средно за ЕС в бедните са драстично по-малко – едва 6.7%

От iNews.bg

Около 30% от българското население живее в сериозен риск от бедност, показват данни от анализ на Евростат за делът на хората в тежки материални лишения в ЕС през 2017 г. Средният показател за ЕС на хора, живеещи в тежки материални лишения, е 6,7 на сто. Все пак страната ни е постигнала значителен ръст в социалната си политика, показват данните на Евростат.. Отнесени към населението на страната цифрите показват, че през 2010 г. в материални лишения са живели около 3,5 милиона българи, докато през 2017 г. техният брой е бил около 2,1 милиона или намаление от 1,4 млн. души на лицата у нас, които са имали сериозни материални лишения, съобщава Нова телевизия.

Живеещите в лишения са хора, които не могат да си плащат безпроблемно сметките, да поддържат топъл дома си, да посрещат неочаквани разходи, нямат достъп до телевизор, кола и телефон, и не могат да си позволят дори една седмична почивка.

"Ако пресметнем цялото население на Земята, ние със сигурност сме в златния милиард – на единия милиард, който живее най-добре от всички. Това бихме могли да го отнесем и за средния индиец, тъй като Индия е най-бързо развиващата се икономика”, коментира пред телевизията финансистът Емил Хърсев. "България е с най-бърз ръст на доходи, заплати и национално богаство - 10% е ръстът миналата година на заплатите, над 8 процента ръст на доходите ", посочи той. 

Според актуални данни на НСИ най-висок дял на хората у нас, които живеят в сериозен риск от бедност или материални лишения, е най-голям сред българите на възраст 65+ години - около 46 на сто от сънародниците ни в тази възрастова категория или близо над 670 хиляди души. Втората група, за която също се отчитат показатели на бедност и материални лишения е на младите българи до 17-годишна възраст, които са около 42% или над 550 хиляди. Сред българите в активна трудова възраст 18-64 години процентът на риск от бедност е 37 на сто, показват данните на родната статистика.

Най-ниски нива на материални лишения са регистрирани в следните страни-членки: Швеция /0,8 на сто/, Люксембург /1,6 на сто/, Финландия /2 на сто/ и Холандия /2,6 на сто/, показват данните на европейската статистика. В другия край на скалата, страните от ЕС, в които се регистрира най-висок процент на хора в материални лишения, са: България - 30 на сто, Гърция - 21 на сто, Румъния - 19, 4 на сто и Унгария - 14, 5 на сто, сочат данните на Евростат.

Най-високи дялове на хората в ЕС, които са били в тежки материални лишения са регистрирани сред домакинствата с един възрастен човек - около 10 на сто. Още по-висок е делът на хората с материални лишения сред възрастните домакинства с деца – 14%. За домакинствата с двама или повече членове /с деца или без деца/ показателят за бедност е значително по-нисък и варира между 5-6%.

Водещи

Най-четени