Ежедневно всеки трети е жертва на грабеж в столицата 29.09 | 17:05

Голяма част от джебчийските престъпления са разкрити чрез видео камерите, заяви шефът на СДВР

От Цанка Донкова

Кражбите и обирите са едни от най-големите проблеми, с които столичната полиция трябва да се справи. Постоянно чуваме за нападнати жени заради бижута и чанти. Оказва се обаче, че честотата на тези престъпления е доста голяма.

"Ежедневно има между 3 и 5 грабежа от този тип. Някои от тях се извършват от едни и същи лица в рамките на деня. Като възрастова граница грабителите са 18-20-годишни, а често и на по-ниска възраст. Повечето са от малцинствата и престъпленията се извършват в районите, които граничат с такива квартали." Това заяви в интервю за в. "24 часа" комисар Младен Маринов, шеф на СДВР.

Той посочи, че в повечето случаи апашите набелязват жертвата, която е незащитена или е на тъмно и отдалечено от хора място и действат бързо.

"Голяма част от тях ги задържаме. Имали сме случаи арестуван за грабеж да признае за още поне 10 . Тези престъпления рефлектират пряко върху хората. Жертвите на такива престъпления са силно травматизирани. Изпитват ужас, когато се връщат към случката. Нападенията са брутални", заяви служителят на реда.

Той посочи, че има промяна в картата на престъпността в столицата, като едно от местата е Женския пазар. "Столичната община хвърли ресурс и го обнови. Вече е изградена система за видеокамери и записите ги наблюдаваме тук. Това доведе до решаване на проблемите на самия пазар заедно със засиленото полицейско присъствие там."

Той посочи още, че голяма част от джебчийските кражби са разкрити чрез камерите на търговски центрове и централните улици.

Що се отнася до кражбите на автомобили, комисарят посочи, че те се извършват главно заради частите, но се наблюдава спад в подобен тип престъпления.

"В сравнение с 10 години назад има сериозен спад. Освен това арестувахме един от сериозните автокрадци, който се издирваше - Асен Колев-Хастара. Той е в затвора, има стара присъда. Но има гастролиращи групи от Перник, Монтана и други градове, които продължават да действат в София. Работи се много сериозно в това отношение и ако го сравняваме с предишен период, отчитаме лек спад", категоричен е служителят на реда.

Относно тежките престъпления, комисарят заяви, че все още се работи по убийството на Борислав Манджуков и по опита за убийство на Георги Семерджиев. Останалите убийства са разкрити, но те са на битова основа.

За проблемът с бежанците Маринов уточни, че това е един от приоритетите на СДВР.

"Наскоро в един от хостелите задържахме 78 незаконно пребиваващи чужденци и сега са в общежитие от затворен тип. В тази връзка масово ще проверяваме хостелите и собствениците им, за да установим дали дейността им е законна. Глобите са много сериозни за нарушаване на закона за настаняване на такива лица. Но нещата не зависят само от нашите усилия", посочи той.

Маринов уточни още, че за предстоящите избори вече има няколко сигнала за опити за купуване на гласове.

"Докладвани са на прокуратурата. Имаме общо 9 сигнала от граждани. Единият се върна с отказ за образуване на досъдебно производство от прокуратурата, защото не се потвърди, по другите работата продължава. По наша инициатива се работи по други 5 случая", заяви комисарят.

Водещи

Най-четени