Еколог пусна сигнал за нарушение срещу птицеферма на Димитър Аврамов 23.07 | 12:39

Действията на здравното министерство са своеобразен чадър над бизнеса на бившия депутат, смята Петър Пенчев

От Кремена Бедерева

Петър Пенчев от Монтана, който е зам.-председател на Национално движение "Екогласност", е подал сигнал до Софийска градска прокуратура, до Окръжната прокуратура в Монтана и до председателя на Европейската комисия, в който се твърди, че птицефермата на бившия депутат от Монтана Димитър Аврамов нарушава санитарно-хигиенните норми за отстояние от жилищни сграда в областния град.

Пенчев обяви, че многократно е подавал сигнали в прокуратурата, че птицефермата на Аврамов, която в момента е собственост на съпругата и баща му, се намира на 166 метра от най-близките жилищни сгради в Монтана, вместо на задължителните 3000 метра.

През 2010 година РИОКОЗ в Монтана е излязла със становище, че местоположението на птицеферма "Гала", в която се отглеждат до 816 000 бройлери и пилета, не отговаря на записаните в закона 3000 метра. С постановление от 3 август 2011 година прокурорът от Окръжна прокуратура в Монтана Виолета Пунова констатира, че птицефермата не отговаря на законните разпоредби.

Във въпросното прокурорско постановление пише още, че с изходящо писмо номер 47-22-ПСК-2147 от 12 октомври 2010 година Министерството на здравеопазването е намалило хигиенно-защитната зона от 3000 метра на 166 метра за птицефермата на семейство Аврамови.

Екологът Пенчев коментира, че действията на здравното министерство са своеобразен чадър над бизнеса на бившия депутат Димитър Аврамов, който беше арестуван по обвинение за търговия с влияние. Пенчев настоява преписката по делото за птицефермата да бъде приобщено към материалите по обвиненията срещу Димитър Аврамов.

Водещи

Най-четени