Еколози обвиниха Нона Караджова в конфликт на интереси 28.09 | 18:53

Екоминистърът облаготеделствал фирмата на бившия си началник

От Ивелина Георгиева

Екологични организации обвиниха министъра на околната среда и водите Нона Караджова в конфликт на интереси, предаде БНР.

Според екоактивистите Караджова облагодетелствала частната фирма, в която работила преди да стане министър, тъй като собственикът печелил проекти в сектора на отпадъците.

Преди министерския си пост Караджова била наета като експерт по проекти във фирмата на Ботьо Табаков. През 2010 година екоминистърът възлага на Табаков да разработи проект за промени в Закона за управление на отпадъците.

Освен това Табаков е член на Комитета за управление на оперативна програма "Околна среда", а синът му работи в Дирекция "Фондове на европейския съюз за околна среда".

Фирмата на бившия работодател на Караджова е спечелила над 4 млн. лева по консултантски проекти, твърдят от Движение с екологична насоченост.

Екоминистърът определи обвиненията срещу нея като лъжи и призова компетентните органи да дадат мнението си.

В конфликт на интереси и с евросредства бе обвинена още директора на предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда Галина Симеонова.

Според еколозите Симеонова е одобрила проект за предоставяне на кредит за регионално депо в община Ямбол. Проектът е спечелен от фирма Екобулпак, за която Галина Симеонова работила преди време.

Чрез фирмата си изпълнителният директор Видьо Видев е изградил инсталация за сепариране на отпадъците край сметището на Ямбол, твърдят екоорганизациите.

Симеонова също отрекла да има конфликт с европейски средства, защото не работила в оперативна програма "Околна среда".

Водещи

Най-четени